Video CALCUL. Cu cât creşte rata unui român care a luat credit de 75.000 de euro, de la 1 aprilie. IRCC a atins o valoare record
Nou val de scumpiri de la 1 aprilie! Şi din păcate nu e păcăleală. Se scumpesc gazele şi se majorează ratele celor care au credite în lei. Economistii cred ca abia spre sfârşitul anului dobânzile ar putea scădea.
Jumătate de milion de români se întreabă, de peste un an, cât vor mai plăti rate enorme. Faţă de anul trecut dobânzile sunt mai mult decât duble. Să ne uităm la indicele care determină dobânda creditelor în lei luate după 2019. În aprilie 2023 era la nivelul de 2,65%. În ianuarie a ajuns la 5,71% iar acum a atins valoarea-record de 5,98%. Estimările arată că în iulie va coborî, timid, la 5,93%. Rămâne, oricum, sub ROBOR la trei luni care a crescut de la 4,6% în martie anul trecut la 6,85% acum. Economiştii preconizează că anul acesta va rămâne în jur de 6,5%-7%. Important este să reţinem că dobânzile sunt influenţate de inflaţie. Iar aceasta ar putea ajunge la o cifră spre finalul anului, potrivit estimărilor Băncii Naţionale.
Tot de mâine, 1 aprilie, se scumpesc şi gazele, cu 4-5% faţă de luna trecută
"Existând deja şi previziunile pentru trimestrul trei, aparent 5,98% este valoarea maximă a IRCC-ului.Credem că scăderea nu va fi la fel de accelerată ca şi creşterea. Scăderea până la nivelul lui 2021 probabil că va dura doi ani jumătate, trei ani", a declarat Doru Iliescu, broker de credite. Rata unui credit de 350.000 de lei, calculată cu IRCC, era anul trecut puţin peste 2.300 de lei. De mâine va sări de 2.800 de lei, şi chiar dacă indicele va scădea uşor peste trei luni, rata tot usturătoare va rămâne. Creşterile consecutive din ultimul an tulbură din nou apele în economie.
"Are influenţe negative în piaţă această creştere. Piaţa imobiliară rămâne, în continuare, blocată. Cererile pentru aceste tipuri de credite sunt în scădere chiar", a declarat Camelia Grădinaru, consultant financiar. Preţurile mari ale locuinţelor îi ţin pe mulţi români departe de casa mult visată. "Trebuia să vină băncile cu o soluţie alternativă, pentru că nu se mai încadrează nimeni. Sunt clienţi care au antecontracte semnate de ceva timp, blocurile fiind în construcţie şi, iată, s-au trezit în postura de a nu putea contracta un credit", a declarat Camelia Grădinaru, consultant financiar.
Tot de mâine se scumpesc şi gazele, cu 4-5% faţă de luna trecută. Puse peste alte facturi sufocante, majorarea devine o piatră de moară. Scumpirile nejustificate din industria alimentară sunt anchetate Consiliului Concurenţei, care bănuieşte că 13 producători de unt, ulei şi zahăr au făcut cartel pentru a majora artificial preţurile. O anchetă similară este în desfăşurare şi în sectorul bancar, legată de suspiciunea că băncile s-au înţeles pentru a creşte indicele ROBOR.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰