Video Românii care vor plăti rate mai mari din aprilie. Cazul Mihaelei, care în 2022 a luat un credit de 44.000 de euro pe 30 de ani
Prinşi în vâltoarea creditelor scumpe, sute de mii de români se întreabă ce mai e de făcut ca să plătească rate mai mici. Multe variante n-ar mai fi, spun răspicat brokerii de credite. ROBOR la trei luni este, încă, la un nivel ridicat, IRCC va mai creşte, iar Euribor, valabil pentru împrumuturile în euro, vine în viteză din urmă. Diferenţele între rate au ajuns, aşadar, nesemnificative.
Se termină perioada de graţie şi pentru cei care au credite în lei, luate după 2019. Din aprilie, vor avea rate mai mari. IRCC va ajunge la pragul de 6%. Mihaela a luat anul trecut un împrumut ipotecar de 44.000 de euro, pe 30 de ani şi caută deja soluţii.
Tot mai puţine opţiuni pentru românii datori la bănci. Cazul Mihaelei
"A început cu o rată de 1.250 de euro pe variabilă, aşa am optat noi atunci. În prezent e deja la 1.660 de lei şi avem o dobândă de 7,96% plecând de la 4%, adică aproape s-a dublat. Soluţia ar fi o refinanţare cu 150 de lei mai puţin e tot ce se poate", spune Mihaela Tomescu, clienta unei bănci.
Doar că, pentru cei cu rate, a mai rămas puţin spaţiu de manevră. "O persoană care a luat un credit pe 30 de ani raportat la indicele ROBOR la trei luni şi mai are de achitat un sold de 400.000 de lei, adică 80.000 de euro, plăteşte o rată de 3.387 de lei. În paralel, cineva care a luat un credit după 2019, raportat la IRCC, are o rată de 3.100 de lei însă această rată se va majora din aprilie, odată cu creşterea indicelui IRCC. Aşadar, nu vor mai fi diferenţe semnificative între cei care au rate raportate la ROBOR şi cei care au rate raportate la indicele nou", explică Greta Neagu, reporter Observator.
Sfatul specialiştilor, în funcţie de IRCC sau ROBOR
Pentru cei care mai au energie şi nervi, specialiştii au câteva sfaturi. "Cei care au credite în lei pe dobânzi fixe luate acum un an, doi, trei stau bine şi nu trebuie să facă nimic. Cei care au credite în lei pe dobândă compusă din IRCC plus marjă, vorbim de dobânzi de 9% pe variabilă. O economie de 2% se poate face prin trecerea la dobândă fixă de 7%, cam acolo sunt cele mai ieftine produse cu dobândă fixă în lei", spune Dragoş Nichifor, broker de credite.
"Există soluţii puse pe masă de bănci în ultimii doi ani, există o piaţă a refinanţărilor creditelor ipotecare. Nu trebuie să rămâi cu un împrumut ipotecar 20 de ani la o bancă", adaugă Gheorghiţă Baciu, director în cadrul unei bănci.
O refinanţare poate costa mai bine de 4.000 de lei, însă unele bănci suportă o parte dintre costuri. O astfel de variantă este de luat în calcul şi pentru cei cu credite în euro, având în vedere că dobânzile tot cresc.
"În acest moment se învârt în jur de 3%, valorile la trei luni şi la şase luni. Ne aşteptăm ca în vară să ajungă undeva la 4%. Asta înseamnă că toţi cei care au luat credite în euro, Prima Casă, în perioada 2009-2013, vor ajunge la dobânzi de 7-8% faţă de 3-4% atât cât au avut acum un an, un an şi jumătate. Pentru aceşti clienţi sunt încă produse în euro cu dobândă fixă în zona de cinci la sută", mai spune Dragoş Nichifor, broker de credite.
Brokerii spun că, deşi pare că greul a trecut, abia peste câteva luni vom afla cu certitudine. "E ca şi cum am fi urcat un munte, doream să ajungem în vârful lui, dar am ajuns undeva într-o zonă de platou, în faţă e o ceaţă densă şi nu ştim dacă suntem în vârful muntelui sau urmează un nou urcuş", a precizat Dragoş Nichifor, broker de credite. Orice va veni, va trebui să ne descurcăm singuri cu povara ratelor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰