Antena Meniu Search
x

Video Euribor la 6 luni este de 37 de ori mai mare faţă de anul trecut. Scăderile, aşteptate peste doi ani: Cum ne afectează creşterea ratelor în euro

Ratele ne taie din vacanţe vara aceasta. Cele în lei au atins deja vârful creşterilor, iar cele în euro au intrat şi ele pe un trend ascendent. În lupta cu inflaţia, Banca Centrală Europeană a majorat din nou dobânda cheie pentru a opta oară, consecutiv, până la 4%. Asta va influenţa şi dobânzile din piaţă. Deja Euribor la şase luni este de 37 de ori mai mare acum faţă de anul trecut. Scăderi importante am putea să vedem abia peste doi ani.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 23.06.2023, 17:28

Vezi și

Pentru că inflaţia în zona euro este la nivelul de 6%, de trei ori mai mare faţă de ţinta propusă, Banca Centrală Europeană a mai făcut un pas pentru a domoli preţurile. Aşa că a majorat dobânda cheie de la 3,75%, la 4%. Este a opta creştere succesivă. Pentru clienţii băncilor, decizia înseamnă rate mai mari. "Întotdeauna pornim de la această dobândă de referinţă. Cu cât este mai mare dobânda de referinţă, cu atât mai mare va fi şi dobânda finală şi, deci, rata finală pe care o vom plăti la creditul respectiv", a declarat Alexandra Smedoiu, analist financiar.

Indicele Robor la trei luni a stagnat de la sfârşitul lunii mai la nivelul de 6,55%.

În 2022, Euribor avea o valoare negativă, prin urmare, pentru un împrumut de 75.000 de euro, luat pe 30 de ani, rata era de 370 de euro. Astăzi, din cauza creşterilor succesive ale indicelui care influenţează împrumuturile luate în moneda europeană, pentru acelaşi credit avem nevoie de 70 de euro în plus pentru a plăti rata. În timp ce unii analiştii spun că s-a ajuns la un vârf al dobânzilor, alţii se aşteaptă la încă o majorare în iulie. "Această creştere s-ar putea să fie ultima din seria de creşteri urmând ca, de anul următor, să revenim pe scăderi graduale ale ratei de referinţă", a declarat Alexandra Smedoiu, analist financiar.

Între timp, indicele după care se calculează ratele în lei, IRCC a început să scadă. Nu şi ratele însă. "Scăderile care sunt evidente pe termen scurt nu sunt semnificative, dar sunt un semnal că începe scăderea. Ştim valoarea indicelui IRCC în iulie, iar aceasta este cu 0,04 % mai mică decât de cea din prezent. N-o să se simtă aproape deloc în valoarea ratelor lunare", a declarat Doru Iliescu, broker de credite. Faţă de 2020, rata pentru un credit în lei, raportat la IRCC, este cu peste 1.100 de lei mai mare. Pe piaţă au apărut şi dobânzi fixe, sub valoarea actuală a indicilor Robor şi IRCC, însă analiştii ne sfătuiesc să cântărim cu atenţie opţiunile.

"Să nu faci niciodată un pariu pe considerente macroeconomice: dobânda e mică acum, iau din cauza dobânzii! Moneda asta îmi dă capacitate de îndatorare mai mare, iau în moneda asta. Nu! Creditul îl iei în funcţie de deciziile tale personale sau antreprenoriale", a declarat Adrian Mitroi, profesor de economie. "Sunt cumva sigure că într-un termen nu foarte îndelungat indicele vor scădea, costurile de capital vor scădea şi vor începe să genereze profit", a declarat Doru Iliescu, broker de credit. În schimb, indicele Robor la trei luni a stagnat de la sfârşitul lunii mai la nivelul de 6,55%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Euribor la 6 luni este de 37 de ori mai mare faţă de anul trecut. Scăderile, aşteptate peste doi ani: Cum ne afectează creşterea ratelor în euro