Specialiștii recomandă plata în continuare a ratelor
Este oficial, ordonanţa de urgenţă prin care plata ratelor la bancă se poate amâna cu nouă luni a fost adoptată de Guvern. Nu totul este roz, însă. Dobânzile aferente lunilor de amânare rămân în vigoare şi vor trebui achitate ulterior. Ministrul de finanţe a detaliat, ieri seară, felul în care se aplică noua lege.
Este oficial, aşadar! Ne vom putea amâna plata ratelor până la finalul anului. Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care stabileşte criteriile în baza cărora băncile îşi vor păsui clienţii. Şi nu doar ratele la credite se pot suspenda 9 luni, ci şi contractele de leasing. Specialiştii ne sfătuiesc, totuşi, să continuăm să plătim, şi în perioada de criză, dacă avem posibilitatea.
Ordonanţa adoptată de Guvern le va permite românilor, atât persoanelor fizice, cât şi firmelor, să ceară amânarea ratelor pentru până la 9 luni. Măsura pare tentantă pentru mulţi, însă analiştii spun că, dacă dobânzile nu vor fi subvenţionate de stat, după perioada de criză vom plăti rate mai mari chiar şi cu 50%.
Dacă nu aţi rămas fără loc de muncă sau fără economii, analiştii vă recomandă să vă plătiţi, în continuare, datoriile. Mai ales că dobânzile sunt la un nivel scăzut după măsurile anunţate de Banca Naţională pentru a sprijini populaţia şi companiile.
- Rusia cere reconectarea la SWIFT pentru a respecta armistițiul în Marea Neagră. Mingea este în terenul UE
- Românii care vor plăti rate mai mici de la 1 aprilie. Cu cât scade rata lunară a unui credit de 50.000 de euro
- Revolut ar fi operat fără licenţă în Ucraina. Cum se apără compania
- Eroare colosală a uneia dintre cele mai mari bănci din lume. A transferat unui client o sumă de 1.280 de ori mai...
- Un cetăţean străin a provocat haos într-o bancă din Sectorul 6. Bărbatul a distrus mai multe piese de mobilier
Deja indicele Robor, cel care influenţează evoluţia ratelor pentru creditele în lei, a scăzut semnificativ în ultimele zile. De la 3.24, la 2.58%.
Sunt deja bănci care le oferă românilor posibilitatea de a-şi amâna plata ratelor.
Criza provocată de coronavirus se va resimţi şi în tranzacţiile imobiliare, spun analiştii. De câştigat ar putea avea cei care şi-au propus să-şi cumpere o casă.
Cât despre companii, spacialiştii spun că măsurile luate până în prezent de Guvern n-ar fi suficiente. Experţii se tem de abuzuri din partea angajatorilor care şi-a putea trimite salariaţii în şomaj tehnic. O solutíe ar fi spun ei posibilitatea de a trece în somaj tehnic în funcţie de ritmul scăderii cifrei de afaceri.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰