Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Căpșunile cresc şi vara la Bogata, în Călăraşi. Sute de kilograme pe săptămână, dintr-o singură plantaţie

Am avut o vară cu vreme la extreme şi totuşi culturile de căpşuni de România au reuşit să răzbească. În timp ce mulţi străini au terminat recoltele lor, la noi, fermierii încă produc. Sunt sute de kilograme culese săptămânal doar de la o singură plantaţie din apropierea Bucureştiului.

de Redactia Observator

la 19.08.2018 , 21:48

Am avut o vară cu vreme la extreme şi totuşi culturile de căpşuni de România au reuşit să răzbească. În timp ce mulţi străini au terminat recoltele lor, la noi, fermierii încă produc. Sunt sute de kilograme culese săptămânal doar de la o singură plantaţie din apropierea Bucureştiului.

În Bogata, judeţul Călăraşi, producătorii de căpşune chiar se îmbogăţesc, cu soiurile rezistente vara. Ionel Tonea este unul dintre ei. 

Ionel Tonea, producător căpşuni:

Articolul continuă după reclamă

Chiar dacă e foarte cald afară, încă produc. Destul de puţin, dar încă produc. Comenzi există. Nu sunt fructe foarte mari, din cauza căldurii, dar sunt sănătoase. Sunt foarte gustoase.

E la început de drum. Are cultura de doar trei ani, însă îşi recuperează repede investiţia. Primăvara recoltează zilnic, aproape la fel şi toamna, doar vara culesul se face de două ori pe săptămână. Aşa că are nevoie de muncitori în permanenţă. Gabriela este unul dintre oamenii de bază.

De doi ani am rămas aici. Sunt aici în sat, nu mai plec în Spania, am rămas aici, am casă aici. Acolo am învăţat, ce-i drept. Diferă foarte mult pentru că acolo e un ritm foarte alert, aici lucrăm liniştiţi. Aici e totul natural, explică femeia.

Cristian Rusu, consultant horticultura:

Sunt soiuri de căpşuni remontante, soiuri care produc tot timpul anului. E bine să fie aşa pentru că avem nevoie şi de marfă românească în supermarketurile şi pe piaţa noastră.

De pe cele două hectare de pământ, vara se culeg săptămânal aproape 400 de kilograme. Cea mai bună producţie e primăvara - de peste o tonă săptămânal. Căpşunile de la Bogata au ajuns chiar şi în magazinele din Bucureşti. La vânzare, în funcţie de aspect, preţul este între 4 şi 15 lei kilogramul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » Căpșunile cresc şi vara la Bogata, în Călăraşi. Sute de kilograme pe săptămână, dintr-o singură plantaţie