Antena Meniu Search
x

Care e preţul motorinei şi benzinei în toate staţiile din România. Lista completă cu costurile, din 9 martie 2022

Românii au luat cu asalt benzinăriile, după ce o fotografie cu preţul la motorină din Beiuş a stârnit panică în mediul online. În unele staţii, preţul la motorină şi benzină a depăşit pragul de 10 lei pe litru, însă acestea aparţin unor operatori privaţi/parteneri, care pot stabili ce preţ vor. În marea majoritate a staţiilor, preţurile rămân ridicate, însă la nivelul ultimelor zile.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 18:34

Care e preţul motorinei şi benzinei în toate staţiile din România. Lista completă cu costurile, din 9 martie 2022
Care e preţul motorinei şi benzinei în toate staţiile din România. Lista completă cu costurile, din 9 martie 2022 - Shutterstock

Preţul carburanţilor în România a depăşit în aceste zile pragul de 8 lei pe litru, arată datele din Monitorul Preţurilor la Carburanţi, aplicaţie lansată de Consiliul Concurenţei, conform Agerpres. Depăşirea pragului de 8 lei pe litru reprezintă un record pentru piaţa din România şi vine în contextul cererii mari de carburanţi şi al preţurilor ridicate la toate mărfurile pe plan mondial.

Există însă staţii în care preţurile au urcat şi la 10 sau 11 lei pe litru. Chiar şi aseară, zeci de şoferi din judeţul Cluj au luat cu asalt benzinăriile din oraş. Cineva a răspândit zvonul că de la miezul nopţii preţul carburanţilor va atinge pragul de 10 lei pe litru, iar în curând doar armata va putea alimenta. 

În realitate, însă, preţul la benzină şi motorină este între 7,5 şi 7,9 lei pe litru în majoritatea staţiilor de carburanţi operate de marile companii de pe piaţa românească: OMV, Petrom, Rompetrol sau Lukoil. Preţurile pot fi verificate online pe Monitorul Preţurilor.

Rusia: Prețul petrolului ar putea depăși 300 de dolari barilul

Pe acelaşi subiect

Uniunea Europeană lucrează la un plan de reducere a dependenței de gazul rusesc cu până la 80% în acest an. Oficialii ruşi avertizează că prețul petrolului ar putea depăși 300 de dolari pe baril dacă guvernele occidentale interzic importurile de petrol rusesc. 

Comisia Europeană elaborează o strategie pentru a pune capăt dependenței de gazul rusesc, care ar putea duce la o reducere a importurilor cu aproape 80% în acest an, potrivit a doi oficiali, citaţi de Bloomberg. Comisia Europeană își revizuiește strategia energetică după invadarea Ucrainei de către președintele Vladimir Putin, într-un efort de a reduce influența Kremlinului. 

Planul, care va fi prezentat marți, va propune pași precum exploatarea de noi surse de gaz și creșterea eficienței energetice în acest an, a spus unul dintre oficiali. Își propune să asigure independența față de cel mai mare furnizor de combustibil fosil al regiunii cu mult înainte de 2030, adică mult mai devreme decât planurile iniţiale.

Potrivit Reuters, vicepremierul rus Alexander Novak a atras atenţia că preţul petrolului ar putea ajunge până la 300 de dolari barilul, dacă SUA şi aliaţii lor vor interzice importurile de petrol rusesc, o sursă crucială de venit, după ce Rusia a fost practic scoasă de pe pieţele financiare occidentale. Cu toate astea, Novak a lăsat de înțeles că rușii ar putea opri fluxul de gaz  prin conducta Nord Stream 1. ”Avem dreptul deplin (...) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă", a spus Novak luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Care e preţul motorinei şi benzinei în toate staţiile din România. Lista completă cu costurile, din 9 martie 2022