Antena Meniu Search
x

Video "Ce bea mielul? Motorină". Carnea de miel, deja scumpă, va fi o raritate de Paşte. De ce nu vor ciobanii să sacrifice animalele

De Paşte, mieii nu sunt doar scumpi, ci şi foarte mici. Din cauza primăverii friguroase, au ajuns la jumătate din greutatea lor normală, aşa că mulţi ciobani nici nu se gândesc să-i mai vândă. Este şi unul dintre motivele pentru care un kilogram de carne a ajuns să coste anul acesta între 40 şi 60 de lei, faţă de 35 cât a fost anul trecut. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 18.04.2022, 21:22

Vezi și

La o fermă din Țuțora, județul Iaşi, anul acesta au fost fătaţi 800 de miei. În preajma Paştelui, ar fi trebuit să fie de două ori mai mari. "Anul ăsta au mers foarte greu mieii, sunt foarte mici faţă de cum ar trebui să fie ei. Mielul ăsta trebuia să aibă 40 de kilograme, el are 15 kilograme". "Am refuzat unii clienți, că nu am miei. Sunt mici toți. Vor de 12-15 kilograme și nu am așa", spune Sorin Neamţu, fermier. De vină că mieii nu s-au dezvoltat a fost primăvara friguroasă. "Mâncare la discreție au avut și nu au mers"

Ciobanii preferă să vândă mieii la toamnă

Cheltuielile au fost mari, aşa că ciobanii preferă mai degrabă să îi vândă la toamnă, decât să mai taie din preţ. "Nu au cum să scadă că nu avem cum să acoperim cheltuielile. Grăunțele au fost foarte scumpe, motorina. Ce bea mielul? Motorină. Asta-i zicala la noi", povesteşte Sorin Neamţu

În această piaţă din Iaşi, carcasa de miel este 40 de lei, direct de la cioban. Dar poate ajunge şi la 60 de lei kilogramul, în unele magazine. Asta în timp ce anul trecut era 35 de lei kilogramul. "Am reuşit să vând două bucăţi, în vreo doua ore, trei. Iau un puiuţ, iau altceva, nu îşi permit", mărturiseşte un comerciant.

Pe acelaşi subiect

În pieţe, acolo unde se comercializează carnea de miel, bate vântul. Deşi mai sunt doar câteva zile până la sărbătorile pascale, oamenii nu se înghesuie să cumpere carnea de miel şi preferă să o înlocuiască cu carnea de pui sau carnea de porc.

Carnea de miel, recomandată de nutriţionişti

Deşi costă aproape cât carnea de vită, carnea de miel este recomdantă şi de nutriţionişti. "Ne oferă posibilitatea să refacem microbiomul foarte eficient. Microbiomul înseamnă toată flora bacteriană pe care noi o avem în colon. Plus că anumite excese pe care le facem pe zona de porc sunt temporizate de Paşte", explică Ionuț Ignat, nutriționist.

Cei care speră că vor găsi miei mai ieftini în ajun de Paște, ar putea să nu mai găsească deloc, căci s-au sacrificat foarte puțini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » "Ce bea mielul? Motorină". Carnea de miel, deja scumpă, va fi o raritate de Paşte. De ce nu vor ciobanii să sacrifice animalele