Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Carnea de miel s-ar putea scumpi. Zeci de mii de oi au fost omorâte în Timiş, Tulcea şi Constanţa, din cauza pestei

Pesta mieilor pune în pericol preţurile de la raft! În Timiş, de exemplu, virusul a ucis 13.000 de oi şi, chiar dacă e prea devreme să ne gândim la sărbătorile pascale, am putea plăti mai mult pentru carnea de miel şi de oaie. Carnea mieilor româneşti ajunge în mod normal la export, inclusiv în lumea arabă. 

de Iulia Pop

la 31.07.2024 , 14:42

În faţa unei astfel de boli, crescătorii nu au soluţii, nu au cum să îşi protejeze mioarele altfel decât să-şi supravegheze atent efectivul, să limiteze aducerea de capete noi. Oamenii pot doar să spere că la ei în saivan virusul mortal nu va ajunge. 

13.000 de oi ucise în Timiș, din cauza unui focar de pestă

Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) a lovit fără milă într-o fermă din localitatea localitatea Jamu Mare, la unul dintre cei mai mari exportatori de oi din România. În 13 ţări, inclusiv în lumea arabă, plecau animale de la ferma din Timiş. După ce pesta a fost confirmată oficial, 13.000 de oi au fost omorâte, la fel ca şi în cazul pestei porcine, şi la această boală oile au fost îngropate după sacrificare, iar Consiliul Local pentru combaterea bolilor a stabilit şi zonele de supraveghere şi protecţie, practic până la 25 de kilometri în jurul focarului. Acest focar apărut în Timiş este al treilea din ţară, după cele din Tulcea, unde 50.000 de oi au fost sacrificate, şi Constanţa.

Vezi și

În piaţă, comercianţii spun că această pestă poate aduce preţuri mai mari la carnea de miel şi oaie. Şi în restaurante, la fel, preparatele s-ar putea scumpi.

Pe acelaşi subiect

Pesta Micilor Rumegătoare nu afectează oamenii

Pesta Micilor Rumegătoare nu afectează oamenii, spun specialiştii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru cei care consumă carnea, acest virus având, însă, un impact economic.

După confirmarea mai multor focare în ţară, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a solicitat convocarea Centrului Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB) care a adoptat mai multe măsuri:

  • interzicerea tuturor transporturilor de ovine sau caprine vii înspre şi dinspre zonele de restricţii prevăzute în anexa la prezenta decizie;
  • interzicerea păşunatului în zonele de restricţii, iar acolo unde nu este posibil, interzicerea folosirii aceleiaşi păşuni de mai multe turme, astfel încât contactul dintre turme sa fie eliminat;
  • depistarea, verificarea, descurajarea şi, după caz, sancţionarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de oi, capre şi porci;
  • obligativitatea autorităţilor publice locale – din zonele de restricţii pentru PRM să asigure soluţii de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de animale vii provenite din exploataţiile zootehnice de pe raza teritorial competentă;
  • stabilirea de reguli suplimentare de mişcare şi testare a animalelor vii din import/comerţ intracomunitar sau destinate exportului/comerţului intracomunitar.

Centrul Naţional de Combatere a Bolilor se constituie sub conducerea nemijlocită a ministrului Administraţiei şi Internelor şi sub coordonarea primului-ministru. Funcţionează, potrivit legii, ca organism interministerial de management, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri economice » Carnea de miel s-ar putea scumpi. Zeci de mii de oi au fost omorâte în Timiş, Tulcea şi Constanţa, din cauza pestei