Antena Meniu Search
x

Video Afacerile de la sat care s-au mutat în online, după ce târgurile s-au închis pe capete. La ce trebuie să fie clienţii atenţi

Comerţul micilor crescători de animale şi păsări s-a mutat în mediul online. Asta pentru că târgurile unde se vindeau animale şi păsări au fost închise de aproape 7 ani, de teama focarelor de pestă şi gripă aviară. Autorităţile spun că nu pot controla vânzările pe platformele sociale şi ne sfătuiesc să fim atenţi de la cine cumpărăm. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 27.02.2024, 21:27

Vezi și

"Vând gâşte tinere şi frumoase. Bune de ouă şi de gătit. "

"Vând raţe de casă, generaţia 2023"

"Vând patru capre. Două fătate şi restul urmează să fete".

Sunt doar câteva dintre anunţurile de pe una dintre cele mai mari platforme de vânzări din România. Pentru că nu mai pot ajunge în târguri cu marfa, micii comercianți s-au mutat în online. 

Vânzător: Sunt crescute cu mâncare la curte. Eu vreau să le dau. Nu-s bolnave. Anul trecut le-am vaccinat. Totul este ok. Adică fără nicio problemă. 

Cu toate acestea, mulţi consumatori nu au încredere în promisiunile crescătorilor. 

Cumpărător: Nu suntem tentați. Nu prezintă încredere. 

Cumpărător: Nu am încredere. Nu ştiu cine se ocupă de ele, în ce mod.

Cumpărător: Nu am luat niciodată. Acum la câte se vorbesc. Să fim mai atenți. 

La ce trebuie să fim atenţi dacă vrem să cumpărăm animale

Dacă totuşi decidem să cumpărăm un porc, găini sau raţe, trebuie să cerem acte care să dovedească faptul că sunt sănătoase. 

Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: Puteți să stabiliți o întâlnire sau chiar o negociere pentru păsările respective, dar în mod obligatoriu să solicitați deocumentul sanitar-veterinar nde sănătate și chiar foarte important, dacă animalele pleacă într-un alt județ, este nevoie și de un aviz inter județean care se solicită de către proprietar. 

Cei care vor să mai vândă o pot face doar din ferme autorizate

Practic, cei care vor să mai vândă o pot face doar din ferme autorizate. Experții din industria alimentară ne recomandă şi ei să fim precauți. 

Costel Stanciu, președinte Asociație Pro Consumatori: Comerțul acesta neautorizat nu face nimic altceva decât să crească riscul apariţiei unor boli, cum este gripa aviară sau cum a fost pesta porcină africană. Nu recomand niciunui consumator să cumpere carne folosind comerţul online de a persoane care nu sunt autorizate. 

Statul nu încasează niciun leu din această practică tot mai des întâlnită, pentru că tranzacţiile nu sunt declarate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Afacerile de la sat care s-au mutat în online, după ce târgurile s-au închis pe capete. La ce trebuie să fie clienţii atenţi