Antena Meniu Search
x

Casele de marcat, o necesitate pentru agenții economici

Operatorii economici din România sunt obligați, prin lege, să utilizeze case de marcat în momentul în care își desfășoară activitatea. Mai exact, operatorii economici sunt nevoiți să elibereze bon fiscal pentru orice tip de comercializare de bunuri cu amănuntul sau orice tip de prestare servicii direct către populație.

Casele de marcat, o necesitate pentru agentii economici - Foto: pixabay.com

Operatorii economici din România sunt obligați, prin lege, să utilizeze case de marcat în momentul în care își desfășoară activitatea. Mai exact, operatorii economici sunt nevoiți să elibereze bon fiscal pentru orice tip de comercializare de bunuri cu amănuntul sau orice tip de prestare servicii direct către populație. Astfel, este important sa aveți și să folosiți o casă de marcat pentru a fi în completă legalitate în afacerea dumneavoastră. Altfel, riscurile unor sancțiuni din partea autorităților abilitate sunt destul de mari.

Totodată, clienții au dreptul de a solicita și primi factură fiscală pentru bunurile achiziționate. În ceea ce privește legalitatea deținerii unei case de marcat pentru operatorii economici, aceasta este cuprinsă în OUG 28/1999, dar și în normele legislative aplicate ale actului normativ HG 479/2003.

Cine e obligat să dețină casă de marcat?

Așa cum spune legislația în vigoare, aparatele de marcat economice sau casele de marcat sunt obligatorii pentru agenții economici care oferă prestări servicii direct către populație sau efectuează orice tip de livrări de bunuri cu amănuntul.

Operatorii economici sunt obligați să folosească case de marcat imediat de la începerea activităților de tip comercial ce se vor desfășura în fiecare locație sau punct de lucru existent. Legislația în vigoare specifică începerea emiterii de bonuri fiscale de la prima tranzacție efectuată.

Activități economice fără case de marcat

Deși legislația specifică, în mod clar, că operatorii economici sunt nevoiți să folosească case de marcat, există și excepții de la lege. Conform OUG 28/1999 există o serie de activități pentru care casa de marcat nu este obligatorie. Mai exact, vorbim despre următoarele cazuri și categorii:

§  Vânzarea sau comercializarea obiectelor religioase

§  Serviciile de transport feroviar public de călători în regim intern și internațional

§  Vânzarea de reviste sau ziare prin intermediul distribuitorilor specializați.

§  Comerț ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de producători agricoli individuali ce dețin autorizație în piețe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate

§  Activitățile caselor de asigurări de sănătate sau ale caselor de pensii, precum și activitățile de intermedieri financiare.

De unde se achiziționează casele de marcat autorizate?

Operatorii economici au datoria să își achiziționeze case de marcat de la distribuitori și comercianți ce sunt autorizați de către Ministerul de Finanțe. Totodată, acești operatori economici sunt obligați să asigure activități de service pentru casele de marcat, dar pot vinde și produse complementare sau accesorii pentru casele de marcat.

După achiziționarea unei case de marcat aceasta trebuie înregistrată la Registrul de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate. Acest registru este înființat la nivelul fiecărui județ din țară, dar și la nivelul Municipiului București.

Modelul casei de marcat pe care o alegeți este foarte important. În funcție de spațiul de care dispuneți, casa de marcat poate fi tip portabil sau model desktop la care se poate atașa și un sertar de bani.

Puteți alege să folosiți case de marcat de la Datecs pentru a procesa tranzacțiile tale într-un mod sigur și eficient!

Riscurile nefolosirii unei case de marcat

Obligativitatea deținerii unei case de marcat se aplică pentru orice tip de comerciant economic, care-și desfășoară activitatea pe teritoriul României, și realizează operațiunea de comercializare de bunuri cu amănuntul. Sub incidența actului normativ care specifică această obligativitate se află și comercianții care prestează, de fapt, orice tip de servicii directe pentru populație. Astfel, comercianții care nu dețin case de marcat și nu eliberează bon fiscal sunt pasibili de amendă.

În altă ordine de idei, transparența în tranzacțiile efectuate de orice operator economic este, de fapt, oglinda afacerii pe care o reprezintă. Clienții care nu primesc bon fiscal, sau care observă lipsa unei case de marcat într-o unitate economică, vor considera că agentul economic face evaziune fiscală, prin urmare obține venituri în mod ilegal. Această etichetă dată de clienți poate impacta imaginea afacerii dumneavoastră.

Casele de marcat sunt ușor de folosit și pot fi personalizate în funcție de spațiul disponibil pentru fiecare unitate economică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Casele de marcat, o necesitate pentru agenții economici