Antena Meniu Search
x

Românii câştigă mai mult, dar și cheltuielile sunt pe măsură

De la un an la altul, românii câştigă mai mult, dar şi cheltuielile sunt pe măsură! O familie are un buget cu aproape o treime mai mare decât cel de acum doi ani. Pe de altă parte, cei mai mulţi bani se duc pe alimente, îmbrăcăminte şi utilităţi.

de Redactia Observator

la 05.05.2019, 12:24

Vezi și

De la un an la altul, românii câştigă mai mult, dar şi cheltuielile sunt pe măsură! O familie are un buget cu aproape o treime mai mare decât cel de acum doi ani. Pe de altă parte, cei mai mulţi bani se duc pe alimente, îmbrăcăminte şi utilităţi.

Majorările salariale s-au resimţit în mod clar în bugetul fiecărei familii. Spre exemplu, în ultimul trimestru din 2018, venitul mediu lunar al unei gospodării din România a ajuns la peste 4.600 lei. Vorbim de o creştere de aproximativ 30% faţă de aceeaşi perioadă de acum doi ani.

Iar pentru fiecare român aceste majorări s-au văzut prin 410 lei în plus în fiecare lună comparativ cu sfârşitul lui 2017.

Bani în plus, dar care sunt împărţiţi pe aceleaşi bunuri şi servicii. Mai exact, cele mai multe fonduri s-au dus pe mâncare. Vorbim de 780 de lei cheltuiţi lunar pe alimente, cu 6% mai mult faţă de sfârşitul lui 2017.

Pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili, românii au scos din portofele cu 5% mai mult decât acum doi ani. O medie lunară de 400 de lei.

Cheltuielile cu îmbrăcămintea şi încălţămintea rămân în continuare o prioritate pentru români. Dovadă sunt cifrele care arată că au dat lunar cu peste 18% mai mult faţă de anii trecuţi pentru articolele de vestimentaţie.

La fel şi la alcool sau tutun. Pentru aceste produse, românii au scos din buzunar în jur de 190 de lei lunar, cu 7,5% mai mult ca în 2017.

Pe de altă parte, când vine vorba de educaţie, românii cheltuiesc doar 17 lei lunar, cea mai mică suma din totalul cheltuielilor lunare. Sunt însă şi veşti bune,pentru că în 2017 pe cursuri sau cărţi, românii cheltuiau doar 8 lei. Deci suma investită aproape s-a dublat în ultimul an. Nu în ultimul rând, resursele financiare care se duc pentru sănătate sunt şi ele în creştere. Românii au cheltuit 122 de lei în trimestrul IV din 2018, cu aproape 19% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Românii câştigă mai mult, dar și cheltuielile sunt pe măsură