Antena Meniu Search
x

Video Cât a cheltuit Ştefan pe carnea pentru meniul de Crăciun. Tot mai mulţi români aleg să facă preparatele tradiţionale acasă

Cârnaţii, piftia sau caltaboşul sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Fie că preparatele sunt făcute după reţete păstrate din moşi strămoşi, sau cumpărate din magazine, meniul de sărbătoare trebuie respectat. Acolo unde românilor nu le mai ajung banii, se reduce cantitate dar se pastreaza calitatea. 

de Angela Bertea

la 20.12.2022, 20:28

Vezi și

Secretul preparatelor tradiţionale stă în carnea proaspătă, spun măcelarii. "Ne trebuie şi pulpă, dar şi un pic de grăsime, că altfel o să iasă cârnaţii seci, după ce îl afumăm se mai topeşte din grăsime", explică măcelarul Mihai Coca.

Cârnaţii sunt apoi condimentaţi, iar după câteva ore în afumătoare, sunt gata să fie puşi pe masa de Crăciun. Pe lângă carne, nu mai trebuie mare lucru. Maţe de calitate, sare, piper şi usturoi. Nu sunt sărbători nici fără caltaboş. Nici toba nu lipseşte din meniul de Crăciun.

Unii români preferă să facă preparatele acasă

Cine nu are porc în bătătură, se descurcă cum poate. Ştefan a cumpărat de ceva timp tot ce îi trebuie pentru cârnaţi. Preferă să îi facă acasă. Aşa păstrază reţeta tradiţională, dar iese şi mai ieftin. 

Pe acelaşi subiect

"Am dat cam 600-700 de lei. Una peste alta, este mult mai ieftin.  S-a luat la promoţie, carnea era 15-16 lei şi era super. Am luat-o din timp, că acum e scump", a spus Ştefan Murlică.

Cei care aleg preparatele gata făcute nu mai au bătaie de cap cu alergătura după ingrediente şi deranjul de acasă, dar scot mai mulţi bani din buzunar.

"Din toată câte un pic, după buget. Mai cumperi şi gata făcute, mai cumperi şi carnea să le faci acasă, dar îţi ia timp", a spus o cumpărătoare. Chiar dacă preparatele de Crăciun sunt făcute în case sau cumpărate din magazine, tradiţia spune că masa de sărbători trebuie să fie îmbelşugată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Cât a cheltuit Ştefan pe carnea pentru meniul de Crăciun. Tot mai mulţi români aleg să facă preparatele tradiţionale acasă