Video Cât a cheltuit Ştefan pe carnea pentru meniul de Crăciun. Tot mai mulţi români aleg să facă preparatele tradiţionale acasă
Cârnaţii, piftia sau caltaboşul sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Fie că preparatele sunt făcute după reţete păstrate din moşi strămoşi, sau cumpărate din magazine, meniul de sărbătoare trebuie respectat. Acolo unde românilor nu le mai ajung banii, se reduce cantitate dar se pastreaza calitatea.
Secretul preparatelor tradiţionale stă în carnea proaspătă, spun măcelarii. "Ne trebuie şi pulpă, dar şi un pic de grăsime, că altfel o să iasă cârnaţii seci, după ce îl afumăm se mai topeşte din grăsime", explică măcelarul Mihai Coca.
Cârnaţii sunt apoi condimentaţi, iar după câteva ore în afumătoare, sunt gata să fie puşi pe masa de Crăciun. Pe lângă carne, nu mai trebuie mare lucru. Maţe de calitate, sare, piper şi usturoi. Nu sunt sărbători nici fără caltaboş. Nici toba nu lipseşte din meniul de Crăciun.
Unii români preferă să facă preparatele acasă
Cine nu are porc în bătătură, se descurcă cum poate. Ştefan a cumpărat de ceva timp tot ce îi trebuie pentru cârnaţi. Preferă să îi facă acasă. Aşa păstrază reţeta tradiţională, dar iese şi mai ieftin.
- Tot mai mulți români apelează la firmele de catering pentru masa de Crăciun. Meniurile, mai scumpe şi cu 30%...
- "O ţuică fiartă. Să ne încălzim puţin!" Gălăţenii au avut parte de un adevărat festin în prag de Ignat
- La coadă pentru meniul de Crăciun: comenzile curg în valuri. Care sunt preţurile în 2022
"Am dat cam 600-700 de lei. Una peste alta, este mult mai ieftin. S-a luat la promoţie, carnea era 15-16 lei şi era super. Am luat-o din timp, că acum e scump", a spus Ştefan Murlică.
Cei care aleg preparatele gata făcute nu mai au bătaie de cap cu alergătura după ingrediente şi deranjul de acasă, dar scot mai mulţi bani din buzunar.
"Din toată câte un pic, după buget. Mai cumperi şi gata făcute, mai cumperi şi carnea să le faci acasă, dar îţi ia timp", a spus o cumpărătoare. Chiar dacă preparatele de Crăciun sunt făcute în case sau cumpărate din magazine, tradiţia spune că masa de sărbători trebuie să fie îmbelşugată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰