Antena Meniu Search
x

Cât a pierdut agricultura românească din cauza războiului din Ucraina. "Grâul era înainte 1,8 lei/kg, după reglarea lucrurilor, a scăzut la 0,9 lei/kg"

Ministrul Agriculturii a declarat că România nu a importat grâu din Ucraina. Florin Barbu a explicat că la minister au fost depuse şapte cereri de import de cereale din Ucraina, însă niciuna nu a fost aprobată în momentul de faţă. Ministrul Agriculturii a recunoscut că piaţa de cereale s-a dezechilibrat după începerea războiului în Ucraina: Un kilogram de grâu era 1,8 lei şi acum este 0,9 lei.

de Redactia Observator

la 05.02.2024, 11:13

Cât a pierdut agricultura românească din cauza războiului din Ucraina. "Grâul era înainte 1,8 lei/kg, după reglarea lucrurilor, a scăzut la 0,9 lei/kg"
Cât a pierdut agricultura românească din cauza războiului din Ucraina. "Grâul era înainte 1,8 lei/kg, după reglarea lucrurilor, a scăzut la 0,9 lei/kg" - Getty Images

"În momentul de faţă, România nu a importat grâu din Ucraina" a răspuns Florin Barbu, întrebat duminică, la Antena 3 CNN cât grâu a importat România din Ucraina, potrivit news.ro

Florin Barbu: România a importat zahăr din Ucraina

Ministrul Agriculturii a fost întrebat depsre importurile de cereale ucrainene în contextul în care adjunctul directorului Institutului Naţional de Economie Agrară din Ucraina a anunţat că România a ocupat primul loc în clasamentul importatorilor de produse agricole din Ucraina

În 2023, pentru prima dată, România a fost pe primul loc în rândul importatorilor majori de produse agricole din Ucraina, aducând produse în valoare de 2,875 miliarde de dolari. Ponderea sa în exporturile de produse agricole ucrainene s-a situat la 13%, a anunţat Mykola Puhachov, adjunctul directorului Institutului Naţional de Economie Agrară (IAE)

Pe acelaşi subiect

"Dacă vorbim de produse agroalimentare, putem vorbi de zahăr, unde România produce doar 23% din consum. La produse agricole intră inclusiv şi zahăr. (…) Este vorba de produse agroalimentare. Aşa cum spuneam, da, România a importat zahăr din Ucraina pentru că noi producem doar 23% din consum, undeva la 100.000 de tone şi consumul în România este de 400.000 de tone. Privind importul de cereale, România nu a importat cereale pentru că importurile au fost interzise prin decizia Uniunii Europene. Ulterior, statul român cu statul ucraiean am decis un act normativ prin care licenţiem doar fermierii şi procesatorii care vor să importe produse agricole, vorbim aici de grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui. La Ministerul Agriculturii s-au depus şapte cereri - dar nicio cerere nu este aprobată - de import de cereale din Ucraina în momentul de faţă", a explicat ministrul Agriculturii. 

El a adăugat că după începerea războiului din Ucraina Comisia Europeană a interzis importul de cereale. "De când a început războiul, au fost interzise de către Comisia Europeană. Ulterior am creat un mecanism de licenţiere între statul ucrainean şi statul român. S-au depus acele cereri, dar în momentul de faţă Ministerul Agriculturii nu a aprobat nicio cerere privind importul de cereale. Mai mult, spuneam mai devreme, că singurii care pot importa cereale din Ucraina sunt fermierii şi procesatorii români, nu intermediari sau alţi traderi care se ocupă cu cerealele", a mai transmis Florin Barbu. 

Florin Barbu, despre fermierii care l-au anunţat că ar intra cantităţi de cereale din Ucraina

El a mai declarat că a făcut verificări atunci când fermierii l-au anunţat că ar intra cantităţi de cereale din Ucraina.  "Când fermierii mi-au adus la cunoştinţă că anumite cantităţi de cereale ar intra în România, am solicitat control de la Antifraudă, bineînţeles, au fost constatate că erau produse de natura grâului şi porumbului, dar erau seminţe pentru a fi cultivate de către fermierii români. Erau acele şroturi de floarea soarelui care sunt utilizate în agricultură, dar nu s-a pus vorba niciodată de cereale pe teritoriul României. Şi eu fac un apel public să verifice instituţiile statului acest lucru", a afirmat ministrul Agriculturii.

Cât a pierdut agricultura românească din cauza războiului din Ucraina

 Florin Barbu, a afirmat că piaţa de cereale s-a dezechilibrat după începerea războiului din Ucraina şi a precizat că un kilogram de grâu era înainte de 1,8 lei şi acum este de 0,9 lei.

"În momentul de faţă ştim foarte bine că atunci când a început războiul în Ucraina, Rusia a început acest război absurd în Ucraina,  practic piaţa de cereale la nivel mondial s-a dezechilibrat. Practic o tonă de grâu în anul în care a fost acest război, era undeva la 1,8 lei pe kilogram, asta înseamnă 1800 de lei pe tonă şi după reglarea tuturor lucrurilor care s-au întâmplat atât în piaţa mondială de cereale, preţul cerealelor în momentul de faţă este undeva la 0,9 lei. Dar cred că atât cei care aduc contracte către fermieri, vorbim de contractele futures pe care le aduc către fermieri să fie încheiate până la sfârşitul lunii februarie, cred că preţurile cerealor vor creşte şi bineînţeles fermele din România cu toate formele de sprijin pe care noi le avem deja publicate în Monitorul Oficial, vorbim aici de un grant de 100 de euro pentru toate culturile din toamna anului 2022, 100 de euro pe hectar, în sectorul zootehnic vorbim de 100 de euro pe cap de animal şi în sectorul suine 100 de euro pe UVM. (…) Plăţi directe către fermieri în anul 2024 vor fi de 3,3 miliarde de euro. Pe lângă aceste plăţi directe, granturi către fermierii români", a afirmat Florin Barbu. 

El a mai fost întrebat dacă Comisia Europeană a despăgubit cumva aceste ţări din cauza pierderilor suferite.  "Uniunea Europeană anul trecut a alocat 29,7 milioane de euro. Guvernul României a venit în completare cu încă 30 de milioane de euro şi am reuşit ca 50% din consumul de motorină în anul 2023 să fie de 3,63 lei pe litru. În anul 2023 asta însemna peste 50% din preţul la pompă la motorină. Anul acesta am dat deja actul normativ, vom suporta 25% din acciza utilizată în agricultură, asta înseamnă undeva la peste 2 lei pe litru de motorină", a explicat ministrul Agriculturii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Cât a pierdut agricultura românească din cauza războiului din Ucraina. "Grâul era înainte 1,8 lei/kg, după reglarea lucrurilor, a scăzut la 0,9 lei/kg"