Antena Meniu Search
x

Video Cât a plătit Adrian pe asigurarea CASCO la maşina electrică. Preţul, de 10 ori mai mare decât la RCA

Am tot vorbit despre maşinile electrice, cu toate dezavantejele şi avantajele lor. Sunt mai puţin poluante, dar nu prea avem staţii unde să le putem încărca. Iar acum. proprietarii mai au parte de o surpriză neplăcută. Polițele de asigurare sunt mai scumpe cu aproape o treime față de cele ale mașinilor cu motor clasic. Şi asta pentru că bateriile nu pot fi reparate, ci doar înlocuite total. Aşa că asigurătorii se asigură, la rândul lor, prin mărirea preţurilor. 

Claudiu Crăciunică
de Claudiu Crăciunică

la 27.09.2023, 18:10

Vezi și

Claudiu Crăciunică, reporter Observator: Am făcut o comparație între costurile de asigurare tip Casco pentru două mașini fabricate în același an și cu aceeași valoare de achiziție. Una dintre ele cu motor clasic, iar cealaltă cu motor electric. Pentru cea cu motor clasic prețul pe an al asigurării este de 900 de euro, iar pentru cea electrică de 1200 de euro. Asta înseamnă că pentru mașina electrică, asigurarea costă mai mult cu 30% pe an.

Motivul acestor diferențe este tocmai sistemul electric.

Marius Constantinescu, Broker asigurări: Motivul principal îl constituie faptul că în cazul unei mașini electrice discutăm de niște recomandări ale producătorului care de cele mai multe ori solicită printr-o notă tehnică înlocuirea anumitor repere avariate cum ar fi o baterie, unde discutăm de condiții speciale de reciclare, de ecologizare, versus un autovehicul clasic implicat într-un eveniment rutier unde anumite piese se pot repara. Exemplu concret: o lovitură în stâlp, în lateral, poate afecta și bateria și suportul bateriei la o mașină de tip electric, pe când la o mașină clasică nu înseamnă decât reparația elementelor de caroserie.

Electricele ajung mai uşor în situaţia de daună totală

Pe acelaşi subiect

Marius Constantinescu, Broker asigurări: Să zicem că în al treilea an de asigurare, în urma unui eveniment major, mașina poate fi daună totală având în vedere că la reparația ei pot apărea elemente care trebuiesc înlocuite, cum ar fi bateria, iar costul de înlocuire și reamplasare a bateriei noi poate fi 70% din suma asigurată și atunci din punct de vedere economic, mașina este o daună totală.

Adrian și-a luat anul trecut mașină electrică și a asigurat-o pentru orice situație neprevăzută. Achiziția a fost prin programul Rabla Plus, iar polița casco s-a calculat la prețul mașinii din factură, nu la cel redus cu prima de la stat.

Adrian Prisăcariu, proprietar mașină electrică: Am plătit un pic mai mult de 6.000 de lei pentru Casco și în jur de 600 lei pentru RCA cu clasă B6 deja. De incendiu la baterii, nah, probabilitatea există, dar nu aș zice că este probabilitatea mai mare decât la o mașină normală. La benzinărie nu ai voie să fumezi, flacără deschisă, totul așa.La încărcare, nicio problemă

Costurile de asigurare diferă în funcție de producător, anul fabricației și rețeaua de service-uri agreate. Specialiştii ne recomandă să facem o simulare de asigurare pentru mai multe modele de pe piață încă dinainte de a cumpăra o maşină electrică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Cât a plătit Adrian pe asigurarea CASCO la maşina electrică. Preţul, de 10 ori mai mare decât la RCA