Video Cât ar mai putea rămâne 1 Euro sub 5 lei. Panica de la casele de schimb face ca moneda europeană să se vândă mult peste preţul de referinţă
De teama războiului din Ucraina, românii cumpără euro şi preferă să nu depună în bănci moneda europeană, ca să o aibă la îndemână. Pentru că cererea este foarte mare, unele case de schimb valutar vând şi cu 50 de bani peste preţul de referinţă stabilit de Banca Naţională. Analiştii spun că BNR face eforturi uriaşe să ţină un euro sub 5 lei în această perioadă.
Reporter Observator: ”O întrebare am. Cu cât vindeţi euro?”
Angajat casă de schimb valutar: 5,3!
Reporter Observator: ”Şi aţi putea să-mi faceţi un calcul, dacă vreau să schimb 230”.
Angajat casă de schimb valutar: ”230 vreţi să cumpăraţi? 1.219 lei”.
La alte case de schimb valutar, preţurile sunt însă şi mai mari. Totul, pe fondul faptului că românii îşi doresc să deţină mai mulţi euro cash.
Adrian Negrescu, analist economic: ”A existat şi există în continuare o presiune pe cursul valutar, oamenii dorind, pe bună dreptate, să-şi asigure o parte din economii în euro şi dolari.
Florin Dănescu, președinte executiv ARB: ”Situaţia este cea pe care au prevăzut-o băncile încă din prima zi. Ştiam că o să crească cererea, e un lucru normal”.
Diferențe uriașe între cursul valutar oficial şi preţurile afişate la casele de schimb
BNR a anunţat azi că un euro se vinde cu 4,94 lei. Aşa că diferenţa între cursul oficial şi preţurile afişate de unele case de schimb e uriaşă.
Adrian Măniuţiu, consultant economic: ”Cu cât se va pune o presiune mai mare pe leu, creând o cerere de valută, adică vânzând lei şi cumpărând valută, fie că vorbim de euro sau de dolar, leul se va duce în jos. Şi ceea ce vedem noi la casele de schimb, este rezultatul unor incertitudini de pe pieţele internaţionale, un rezultat a inflaţiei pe care o trăim, dar şi o cerere crescută pentru valută”.
Bărbat: ”E indicat. O mie, două mii de lei să ai rezervă. Unii mai schimbă euro că e mai sigur”.
Femeie: ”Toata lumea este îngrijorată și se preconizeaza o criză”.
Speriați de războiul din Ucraina, românii își retrag banii din conturi
Tot pe fondul conflictului de lângă graniţa ţării, oamenii au început să-şi retragă banii din conturi.
Specialiştii spun că, dacă nu avem o nevoie urgantă, ar fi bine să nu cumpărăm valută. Iar dacă o facem, să ţinem cont de câteva lucruri.
Adrian Negrescu, analist economic: ”Să fim cumpătaţi şi să evităm să cădem în capcanele întinse de cei care speculează momentul”.
Adrian Măniuţiu, consultant economic: ”Să nu o facă la speculanţi, pe stradă. Să se asigure că o fac într-un loc autorizat şi sigur”.
Florin Dănescu, președinte executiv ARB: ”La bănci, cursurile sunt mai mici, la casele de schimb valutar, cursurile sunt mai mari”.
Euro se menține pe un trend ascendent
Utilizatorii Revolut dar şi clienţii unor bănci comerciale pot schimba avantajos valută între propriile conturi într-un interval orar bine stabilit, de luni până vineri. Analiştii se aşteaptă ca moneda europeană să aibă o valoare tot mai mare.
Mădălina Chițac, reporter Observator: ”BNR face eforturi mari pentru a putea ține cursul euro sub control, pentru că îl consideră un reper de stabilitate într-o mare de probleme. Ne aşteptăm ca, în zilele următoare, euro să ajungă la 4,95 lei. Însă e foarte posibil ca, în cazul în care criza economică se adânceşte, euro să treacă pragul psihologic de 5 lei”.
Premierul a declarat în schimb că, spre finalul săptămânii, va exista mai multă masă monetară pe piaţă, aşa că preţurile ar trebui să scadă. Autorităţile au promis şi că vor face verificări la casele de schimb valutar, pentru a diminua specula.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰