Antena Meniu Search
x

Românii se înghesuie să cumpere euro de teama războiului: "Nu au băncile să ne dea euro"

De teamă că războiul ar putea să depăşească graniţele Ucrainei, tot mai mulţi români îşi fac planuri pentru zile negre. În timp ce unii se înghesuie la casele de schimb valutar să cumpere euro, alţii îşi retrag economiile din bănci. Pe acest fond a apărut şi specula dealerilor de la casele de schimb. De aceea, experţii BNR, dar şi analiştii ne îndeamnă să luăm decizii raţionale şi nu emoţionale atunci când vine vorba de organizarea bugetului. 

de Redactia Observator

la 03.03.2022, 22:23

Vezi și

De teama unei crize economice, dar şi a extinderii războiului de la graniţă, românii fac cozi la casele de schimb valutar. 

"Nu avem euro. Nu au băncile să ne dea euro".

Teama oamenilor generează, însă, profituri pentru patronii caselor de schimb.

"Deşi cursul interbancar nu înregistrează mari fluctuaţii, la casele de schimb euro depăşeşte pragul de 5 lei la vânzare. La această casă de schimb, de exemplu, un euro se vinde cu 5 lei şi 25 de bani", transmite Greta Neagu, reporter Observator. 

Pe acelaşi subiect

"N-am schimbat pentru că e japcă. La 1000 de euro ia 100 de euro comision".

"A sărit...a sărit. Nu mă aşteptam să fie peste 5".

"Fiecare spune ceva. Unul zice 46 (n.r: 4,96 lei), altul 52 (n.r.: 4,52 de lei). Nu mai ştiu care e adevărul".

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: În acest moment evident că sunt puţini cei care vând valută, în consecinţă există un necesar de valută pentru casele de schimb, dar asta este activitatea lor, se întâmplă des. 

Şi băncile au înregistrat o creştere a cererii de cash. Se repetă scenariul din pandemie. 

Claudiu Cazacu, economist: Ceea ce vedem este mai mult o reacţie emoţională aş spune vizavi de conflictul care este foarte aproape de noi. Aproximativ 5-10% din active este rezonabil să le deţinem cash. +05,11 poate să fie vorba de euro, de dolari, de lei.

Specialiştii ne îndeamnă la calm şi cumpătare.

Nicoleta Deliu: Deciziile luate impulsiv la panică, la frică, la stres nu ajută pe absolut nimeni. Indiferent de cum va evolua această perioadă, retragerile de cash mai mari, în special în valută se fac cu programare, cu cel puţin o zi înainte. 

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: Nu avem niciun semn de îngrijorare în privinţa economiilor. Având în vedere stabilitatea sistemului bancar şi faptul că nu există niciun indicator bancar care să fie pus sub semnul întrebării nu considerăm că vor fi efecte semnificative, cel puţin pe termen scurt. 

Fapt confirmat şi de analiştii din piaţă.   

Claudiu Cazacu, economist: În anumite condiţii putem considera normală o nevoie de siguranţă şi de cash într-o anumită măsură. Sistemul bancar însă nu resimte, însă, în momentul de faţă presiuni directe majore. 

Singurul care nu a vrut să comenteze situaţia este ministrul Finanţelor. Adrian Câciu a arătat cu degetul spre Guvern când l-am întrebat cum va suporta economia noastră şocurile aduse de războiul din Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Românii se înghesuie să cumpere euro de teama războiului: "Nu au băncile să ne dea euro"