Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cât câştigă un prosumator în România

Panourile fotovoltaice sunt o variantă numai bună pentru a scăpa de facturile mari la energie electrică. Totodată, respectivele panouri voltaice sunt şi o sursă de venit pentru așa-numiții prosumatori, care acum se numără cu zecile de mii în România. Procedura durează mai bine de jumătate de an, din cauza cererii marii, care a majorat și prețurile.

de Redactia Observator

la 22.03.2023 , 13:01

Cât câştigă un prosumator în România Cât câştigă un prosumator în România - Shutterstock

Tot mai mulți consumatori de electricitate, mai ales în această perioadă, în care prețurile au explodat, vor să devină prosumatori. Cel puţin, asta arată datele oficiale transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Dacă la începutul anului trecut, numărul celor care şi-au declarat independenţa faţă de sistemul energetic clasic era de 14.183, la finalul lui 2022, numărul a ajuns la 40.171. 

Numărul de recordări este estimat să crească. Potrivit reprezentanţilor ANRE, în contextul recentelor modificări, până la finalul anului 2023 vor fi peste 100.000 de noi prosumatori.

Ce este un prosumator

Articolul continuă după reclamă

Prosumatorul este cel care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produce energie din surse regenerabile. Surplusul de energie regenerabilă realizat de către acesta este injectat în rețea, aplicându-se mecanismul de compensare cantitativă. 

Pe acelaşi subiect

Mai exact, prosumatorii sunt persoanele fizice sau juridice care produc energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, fără să aibă drept activitate specifică producerea de energie. Prosumatorii au sisteme ce pot stoca și apoi vinde surplusul de energie verde produsă în clădirea lor, fie că este un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial, cât și în același sistem de distribuție închis.

Condițiile de bază sunt să aibă un sistem cu putere instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum, iar producerea de energie să nu constituie activitate comercială sau profesională. 

Cum poţi deveni un prosumator

Pentru a deveni prosumator este nevoie de certificare a calității de prosumator. Aceasta se obține de la operatorul de distribuție din zona în care consumatorul instalează centrala de producere a energiei. Adică de la operatorul care îi vinde curent la casa pe care are panourile fotovoltaice.

Cui vinde prosumatorul energia

Producătorul de energie din surse fotovoltaice va putea vinde energia unuia dintre unuia dintre furnizorii de energie electrică licențiați, cu care prosumatorul are încheiat un contract de furnizare.

Cât durează şi cât costă procesul de autorizare

Legislația actuală nu oferă momentan toate răspunsurile cu privire la toate autorizațiile necesare pentru montarea de panouri fotovoltaice. Procesul poate dura câteva luni (de la 100 de zile), iar costul poate varia în funcție de autorizațiile și avizele specificate, un cost mediu situându-se în jurul valorii de 2.000 de lei. Schimbarea contorului este suportată de operatorul de distribuție. Odată cu adoptarea noii legislații și, mai ales, a normelor de aplicare, aceste aspecte se vor îmbunătăți, reducându-se numărul de autorizații și avize și, implicit, și costul total. 

Ce este energia solară

Soarele trimite spre planeta noastră energie sub formă de lumină și sub formă de căldură. Cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice avem posibilitatea de a transforma lumina de la soare în energie electrică, iar cu ajutorul panourilor solare termice putem folosi căldura pentru a produce apă caldă menajeră sau pentru încălzire.

În primul caz, energia produsă de soare poate fi transformată în energie electrică pentru consumul nostru, iar surplusul poate fi stocat în acumulatori sau injectat în rețea, pentru a fi folosit acolo unde este nevoie. Pentru a vă face o idee despre potențialul acestei surse de energie, ne putem raporta la câteva repere.

În 14 zile, pe un acoperiș ajunge suficientă energie pentru a putea alimenta o locuință timp de un an. În timp  ce în fiecare oră, pe Pământ ajunge suficientă energie pentru a asigura consumul planetei pe durata unui an. Chiar dacă astăzi putem transforma în energie electrică doar o parte din această energie gratuită de la soare, în timp vom reuși să optimizăm tot mai mult utilizarea ei, producând-o cu costuri mult mai mici comparativ cu energia convențională și stocând-o cu ușurință.

Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Ştiri economice » Cât câştigă un prosumator în România