Antena Meniu Search
x

Video Cât costă acum 1 kg de cireşe în piaţă. Comercianţii vând şi câte 100 de grame pentru a găsi cumpărători să accepte preţul uriaş

Iarna nu e ca vara şi cine pofteşte la cireşe, plăteşte scump! Fructele râvnite se vând în pieţe chiar şi cu 250 de lei pe kilogram, cam cât costă un gram de aur sau o noapte de cazare la munte. Cireşele sunt aduse din America de Sud, iar preţul lor piperat este de multe ori ascuns de pieţari. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 19.01.2024, 15:23

Vezi și

Vânzătoare: Puteţi să luaţi câte vreţi, nu e obligatoriu să luaţi un kil! Că sunt scumpe, le vindem la jumătate de kg, un sfert, o mână, fiecare cât vrea... 

Fructele costă cât greutatea lor în aur. 

"Un pumn de cireşe -25 de lei. Atât costă sută de grame, iar un kilogram 250 de lei, asta înseamnă că pe o cireaşă am dat puţin peste 3 lei", relatează Ingrid Tîrziu, reporter Observator

Clienţii le dau târcoale, dar puţini sunt convinşi să-şi facă pofta de-a dreptul exotică.

Client: ​Foarte mult, păi era 200 şi ceva kilogramul. Foarte mult, o să stea acolo ca la muzeu. 

Client: Foarte mult, la salariul minim pe economie nu prea îţi permiţi. Când o să iasă şi ale noastre o să mâncăm şi noi. Până atunci, ne uităm. 

Reporter: Aţi cumpăra la preţul acesta? 

Client: Clar nu! 

La o altă piaţă din Capitală, unii comercianţi au refuzat să ne spună preţul cireşelor de pe tarabă. 

Reporter: De ce nu ne spuneţi?

Vânzător: Uite aşa, nu vă zic! Uite nu mai au preţ, poftim! Hai să vedem, ce mai vindem?     

Preţul unui kilogram de cireşe la tarabele din piaţă

La un alt comerciant, kilogramul de cireşe costă 100 de lei. Afli doar dacă întrebi, altfel preţul e ascuns, ca ceva ruşinos. 

Vânzător: 100 de lei kilogramul

Reporter: Şi de unde vin?

Vânzător: Din Chille! 

Nici la sfârşit de primăvară, când începe sezonul cireşelor, veştile nu vor fi mai bune în ce priveşte fructele autohtone. 

Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta: Dacă situaţia rămâne neschimbată vis-a-vis de măsurile luate de Guvern, mai mult ca sigur că preţurile produselor în piaţă vor creşte în perioada în care vor apărea produsele româneşti. Preţul de 250 de lei pe lângă faptul că este foarte mare, cred că la mijloc etre vorba şi de o speculă pe care o întâlnim în pieţe. 

România are aproximativ 1.000 de hectare de cireşi, însă, până la primele recolte din mai, suntem nevoiţi să importăm din ţări precum Grecia, Turcia, Spania sau Africa de Sud. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Cât costă acum 1 kg de cireşe în piaţă. Comercianţii vând şi câte 100 de grame pentru a găsi cumpărători să accepte preţul uriaş