Video Cât costă o casă prefabricată cu structură din beton. Mutarea se face de pe o zi pe alta
O casă ridicată cu ajutorul imprimantei 3D a făcut senzaţie la Cluj, unde a fost organizat un eveniment dedicat construcțiilor eficiente energetic. Expozanţii locali şi internaţionali i-au tentat pe vizitatori cu locuinţe realizate pe structură din lemn şi metalice. De la târg nu au lipsit nici casele prefabricate, al căror preţ porneşte de la 47 de mii de euro.
Cu un proiect digital şi cea mai mare imprimantă 3D din România. Aşa a început printarea unei case la Cluj-Napoca. O demonstraţie, doar, pentru că acest tip de construcţie nu este omologat la noi în ţară. Cine vrea să ridice rapid o casă are, însă, şi alte soluţii.
"O casă pe timberframe se ridică undeva la 4 - 5 zile şi se finisează la exterior în două - trei săptămâni, în funcţie de dimensiunea proiectului", Bogdan Costea, reprezentant constructor case.
Între 1.500 şi 2.000 de euro costă un metru pătrat dintr-o casă cu structură de lemn sau din beton. Pe de altă parte, preţul pentru o casă ridicată pe structură metalică începe de la 750 de euro pe metru pătrat. Iar constructorii garantează pentru calitatea lor.
"Rezistenţă la seisme, eficienţă energetică, costuri reduse la execuţie, timpul redus de execuţie", Dorel Cherecheş, Inginer proiectant.
Tot mai mult teren câştigă şi locuinţele realizate cu ajutorul unei tehnologii ce presupune cofraje de construcție izolante.
"Sunt elemente de cofraje care ajută să se construiască peretele ca un sistem lego. Ajută la rapiditatea execuţiei, ajută la o clădire eficientă energetic, care se ridică la standardele de casă pasivă", Marius Aron, reprezant constructor.
Metrul pătrat construit la roşu plus sau la gri ajunge la 630 de euro/metru pătrat. Pentru cei nerăbdători există locuinţele prefabricate în care mutarea se face de pe o zi pe alta. De obicei, acestea sunt case de vacanţă, iar preţul uneia de 32 de metri pătraţi începe de la 47 de mii de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰