Antena Meniu Search
x

Cât costă o oală de lut cu 40 de sarmale, pentru masa de Crăciun. Românii care nu vor să se chinuie cu gătitul le pot comanda

Cu două zile înainte de Crăciun gospodinele au intrat în febra ultimelor pregătiri, iar tradiţionalele sarmale nu pot lipsi de pe mese. În foaie de viţă, cu varză murată, cu mult cimbru şi carne proaspătă, acestea completează perfect meniul de sărbători. Însă pentru cine nu vrea să se chinuie cu prepararea lor, există posibilitatea de a comanda. 

de Angela Bertea

la 23.12.2023, 09:07

Vezi și

Dacă nu miroase a varză murată în casă, de Crăciun, ce Crăciun e ăla?

În inima Bucovinei, în bucătăriile gospodinelor e forfotă mare. Cu două zile înainte de Crăciun, femeile şi-au pus şorţurile şi s-au întrecut în preparat... tradiţionalele sărmăluţe. Dar, înainte să se apuce de treabă, bucătăresele trebuie să pregătească prima dată ingredientul principal-varza. Pusă la murat tocmai din toamnă, aceasta e acum numai bună pentru sarmale.

Lucian Laurus, producător local: Dintr-o varză din asta ies cel puţin 100 de sarmale, dacă gospodina este iscusită. Este deasă şi este subţire  şi frunzele sunt foarte bune de sarmale până în mijlocul verzei, până la inimă, cum se spune la noi. 

Iar pentru că eram nerăbdători, doamna Floriţa, ne-a invitat în casa sa, pentru a ne dezvălui secretele sarmalelor bucovinene.

Pe acelaşi subiect

Florița Derevlean, gospodină: Reţetă tradiţională, păstrată din moş-strămoşi. Varză de la Milișăuți, foarte bună, şi se fiebe la oala de lut, care îi dă un gust aparte, senzaţional. Ceapă, morcov, ardei roşu, verdeaţă, sare, piper, amestec de carne tocată vită-porc şi multă dragoste. 

Preţul unei oale cu 40 de sarmale porneşte de la 150 de lei

Iar pentru ca sărmăluţele să iasă perfecte - secretul gospodinei este oala de lut.

Cel mai mult în această perioadă lucrăm la oalele pentru gătit, în general. Dar în principal la oalele pentru sarmale. Peretele vasului este de lut şi temperatura este constantă în timpul arderii. Face ca oala de sarmale din ceramică să fie cea mai potrivită şi cea mai bună. 

Iar după o lecţie despre meşteşuguri, ne grăbim nerăbdători spre masă. 

Angela Bertea, reporter Observator: Nelipsite de pe masa de sărbători, sărmăluţele trebuie să fie însoţite de mămăliguţă şi neapărat de smântână.

Dacă v-am făcut deja poftă, trebuie să ştiţi că preţul unei oale de lut cu 40 de sărmăluţe porneşte de la 150 de lei, iar pentru cei mai pofticioşi, cea cu 80 de sarmale va costa circa 240 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Cât costă o oală de lut cu 40 de sarmale, pentru masa de Crăciun. Românii care nu vor să se chinuie cu gătitul le pot comanda