Video Produs românesc renumit în toată lumea, la mare căutare în această perioadă. Este pregătit în ţinutul Buzăului
Produsele tradiţionale sunt la mare căutare în această perioadă! Carmangeriile sunt pline ochi - şi de clienţi, şi de preparate. Renumiţi în întreaga lume, cârnaţii de Pleşcoi sunt la mare căutare, la fel şi babicul de Buzău, muşchiul afumat sau carnea la garniţă. Iar pentru cei care îşi petrec sărbătorile departe de casă, rudele le trimit pachetele cu bunătăţi în străinătate.
Cârnaţii de Pleşcoi - al şaselea produs românesc cu indicaţie geografică protejată în UE, renumit în toată lumea, pregătit cu mare atenţie la noi în ţară, în ţinutul Buzăului.
- După părerea mea sunt cel mai greu de făcut, cârnaţii de Pleşcoi. Pentru că după ce îi ruluiești și îi lași la zvântat, îi calci, îi bagi la fum, iar îi scoți, iar îi calci, îi bagi la fum. De trei, patru ori faci aceeași operațiune.
Afumătoarea pentru cârnaţii de Pleşcoi este întreținută numai cu lemn și rumeguș de fag
Iar acum, în perioada sărbătorilor, comenzile au curs la această carmangerie din localitatea Mărăcineni. Ca să facă faţă, angajații au lucrat la foc continuu. Afumătoarea încinsă este întreținută numai cu lemn și rumeguș de fag. Pentru cei care nu au reuşit să ajungă acasă în această perioadă, rudele s-au asigurat că nu trece Crăciunul fără a se bucura de gustul autentic.
- Ce sunt salinatele de Turda, delicatesele "made în România" introduse pe lista produselor protejate din Europa
- Legenda celebrilor cârnaţi de Pleşcoi, un preparat vechi de peste 2.000 de ani. Sute de turişti s-au înghesuit...
- Cârnaţii de Pleşcoi, în topul celor mai buni din întreaga lume. Un preparat tradiţional în Ţara Bascilor...
- Pachetul acesta este pentru verișoara mea din Franța care este pe TIR și nu ajunge acasă de sărbători. M-a rugat să-i trimit bunătăți tradiționale de la noi din țară pentru că pe acolo nu le găsesc, în special babicul, cârnații de pleșcoi.
Babicul preparat ca acum o jumătate de secol are mare căutare printre românii din străinătate
Pe vremuri, batoanele roșiatice se ţineau la zvântat la streaşina casei, în bătaia vântului.
- Babicul de Buzău este un produs făcut din pulpă de vită, şi pulpă de porc, cu boia de ardei dulce şi iute, făcute de noi.
Şi în această carmangerie din Poșta Cîlnău, cele mai vândute produse sunt cele tradiţionale, mai ales că toate preparatele sunt făcute din carne care provine din ferma proprie.
Victor Ghizdeanu, proprietar carmangerie: Preparatele care se vând cel mai bine, prima dată se vinde oaia, cârnaţii de oaie, ghidemul de oaie, cârnaţii uscaţi, cârnaţii proaspeţi, pastrama de miel.
Un pachet care să includă toate bunătăţile tradiţionale, de la cârnaţi de Pleşcoi şi până la lebăr, muşchi afumat sau tobă poate ajunge chiar şi la 500 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰