Video Secretul dulce din spatele unei afaceri tot mai profitabile. Preţurile au crescut cu 10%: "E multă muncă, dar şi plăcerea mai mare"
A început oficial cea mai dulce perioadă a anului. Gospodinele și producătorii locali au dat startul sezonului de dulcețuri. Cea de căpșuni este prima care se face, dar mai căutată în aceste zile este cea de nuci și de cireșe amare. Cine o face acasă se înarmează cu răbdare, iar cine alege să o cumpere suplimentează bugetul.
În gospodăria Doinei Herea din Hilița se muncește la foc continuu, și la propriu și la figurat. Proaspăt culese din grădină, căpșunile sunt curățate cu grijă și acoperite cu zahăr.
Dulceaţa de nuci, delicatesa sezonului
"Doar scot frunzuliţele şi le scot într-un ciur puţin. De obicei le caut pe cele mai micuţe. Doar zahăr. Unii mai spun să pun lămâie, dar eu la dulceaţa de căpşuni nu pun lămâi pentru că îi taie din gust", arată Doinea Herea, producător local. Fructele îşi contopesc aromele pentru câteva ore la foc uşor.
O delicatesă a sezonului este şi dulceaţa de nuci. Necesită mai multă muncă, dar e şi mai delicioasă. "Nucile, dacă trece o zi şi s-a întărit coaja, nu mai poţi să faci. Alţii spun să le ţinem în apă mai mult şi să le facem mai târziu, dar de unde. Nu merge, că altfel nu au culoarea care iese la final", spune Doinea Herea, producător local.
- Câţi burgeri comandă românii pe minut. Bucureștenii, constănțenii și clujenii sunt cei mai avizi consumatori
- Tinerii care nu vor lăsa să se piardă reţetele tradiţionale româneşti. "Caietele de sarcini" vor ajunge la...
- Alimentele aduse din străinătate de care românii s-au îndrăgostit iremediabil. Importurile au crescut cu 15% în...
Odată curățate și siropul pregătit, în doar 20-30 de minute dulceața de nuci verzi este gata.
- Gospodină: Trebuie fiert până ajunge groasă ca mierea de albine.
- Reporter: Şi apoi o puneţi direct fierbinte în borcane?
- Gospodină: Direct fierbinte!
Cât costă produsele la magazin
Cine nu are timp sau priceperea necesară pentru a face bunătățile sezonului, scoate bani din buzunar pentru a-și face pofta. Prețurile au crescut cam cu 10% față de anul trecut.
"Producătorii locali respectă reţetele bunicilor, dar preţurile pentru dulceţurile de la ei sunt ceva mai ridicate. De exemplu, gemul de prune este cel mai ieftin - un borcan de 400 de grame este 28 de lei, iar dacă vrem să cumpărăm dulceaţa de trandafiri sau dulceaţa de căpşuni, vom scoate din buzunar 40 de lei pentru un borcan", transmite Clara Mihociu, reporter Observator.
"În principiu, se caută foate bine dulceaţa de cireşe amare şi de gutui. În primul rând de căpşuni şi foarte bine cea de trandafiri, probabil e şi ceva mai geu de găsit", spune Irina Hosleag, proprietar punct de desfacere.
Cine vrea să facă economie, preferă să facă dulceaţă acasă.
- Client: 10 kilograme! Se mănâncă şi o pun şi îngheţată.
- Reporter: E mai convenabil să o cumpăraţi sau să faceţi?
- Client: Să o fac, că ştiu ce pun în ea. E mai multă muncă, dar e şi plăcerea mai mare.
Deși sunt gustoase, specialiștii ne îndeamnă la cumpătare. Dulceața are un conținut ridicat de zahăr, așa ca porțiile nu trebuie să fie foarte mari și nici prea dese.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰