Antena Meniu Search
x

Cât de pline sunt acum depozitele de gaze ale României. ”Discutăm un contract cu Azerbaidjan și cu americanii pentru gaz lichefiat”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat marţi că depozitele de gaze sunt ocupate în prezent la o capacitate de 41%, iar până la 1 noiembrie se va ajunge la 80%, relatează Agerpres. 

de Redactia Observator

la 28.06.2022, 15:19

"Există o decizie la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de faţă suntem puţin peste 40%, 41%. Angajamentul nostru, faţă de noi, în primul rând, şi faţă de Uniunea Europeană este ca până la 1 august să avem în depozite 46%. Până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66% şi până la 1 noiembrie 80%", a spus Nicolae Ciucă, la Constanţa.

Premierul a arătat că 80% reprezintă minimul pentru a asigura cantitatea de gaze necesară în perioada iernii.

"Sigur, se fac demersuri... Sunt în discuţie elementele de contract cu Azerbaidjan. Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat şi de asemenea discutăm, pentru că nu depindem doar de partea de origine şi partea de primire la noi în ţară, discutăm şi de zonele de tranzit şi trebuie să facem în aşa fel încât să primim acceptul de la ţările de tranzit, respectiv Turcia, Bulgaria şi Grecia. Am depins şi de interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria. Am înţeles că este finalizat şi că putem să discutăm mai facil această posibilitate de aducere a gazului în ţară", a menţionat Ciucă. 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, la Vadu, la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD, operaţionalizat de compania Black Sea Oil & Gas, că este un moment istoric pentru industria energetică din România, fiind vorba despre primul proiect de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre în ultimii 30 de ani.

Pe acelaşi subiect

Ciucă: Vom renegocia tot ce se poate renegocia în domeniul energiei, în beneficiul cetăţenilor şi al economiei

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul va renegocia capitolul de energie din PNRR, în beneficiul cetăţenilor şi al economiei. Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă Guvernul ar putea renegocia capitolul de energie din PNRR, astfel încât să fie amânată închiderea minelor, premierul a replicat că Executivul va "renegocia tot ce se poate renegocia", în beneficiul cetăţenilor şi al economiei.

"În acest moment, există la nivelul UE o decizie care a fost şi denumită REPowerEU. În interiorul acestei oportunităţi, se vor discuta elementele de plan în domeniul energiei. (...) Vom renegocia tot ce se poate renegocia, în beneficiul cetăţenilor români şi al economiei româneşti", a spus el.

Nicolae Ciucă a mai precizat că preţul gazului, în momentul de faţă, nu poate fi controlat decât prin ordonanţa de urgenţă elaborată înainte de 1 aprilie şi care are perioada de aplicare de un an.

"Preţul gazului, în momentul de faţă, nu poate fi controlat decât prin OUG pe care am elaborat-o înainte de 1 aprilie, iar pentru iarna 2022-2023, preţul este reglementat prin această ordonanţă. (...) De la o zi la alta situaţia este cât se poate de dinamică şi atunci când am decis în coaliţie să emitem această ordonanţă, cu perioadă de aplicare un an de zile, am considerat că este necesar ca în funcţie de dinamica pieţei să continuăm să monitorizăm şi să analizăm, astfel încât înainte ca ordonanţa să finalizeze producerea de efecte, să avem o altă decizie în acest sens", a arătat premierul.

Miniştrii Energiei din UE sunt de acord cu economisirea energiei şi promovarea regenerabilelor

Miniştrii Energiei din Uniunea Europeană au convenit luni asupra reglementărilor privind economisirea energiei şi promovarea regenerabilelor, ca parte a măsurilor propuse de Bruxelles pentru combaterea schimbărilor climatice prin reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră în acest deceniu, relatează Reuters.

De asemenea, oficialii au discutat opţiunile privind reducerea în mod colectiv a cererii de gaze pe termen scurt, pentru a face faţă posibilelor reduceri din Rusia. Comisia Europeană urmează să prezinte în iulie un plan ce vizează coordonarea măsurilor de pregătire în cazul noilor reduceri ale aprovizionării, în contextul războiului.

"Pentru industrie trebuie să prezentăm o abordare coordonată", a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson, referindu-se la măsurile de reducere a cererii de gaze, dând asigurări că cetăţenii vor fi protejaţi în cazul adoptării unor astfel de decizii.

Miniştrii încearcă să ajungă la poziţii comune privind propusa legislaţie în vederea îndeplinirii obiectivului UE de a reduce cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, de la nivelul din 1990.

Oficialii sprijină ţintele propuse de Bruxelles în 2021 de a obţine 40% din energie din surse regenerabile până în 2030 - faţă de 22% în 2020 - şi de a reduce consumul de energie cu 9% faţă de nivelul preconizat.

Dar ţinta de reducere a consumului primar de energie până în 2030 este făcută în mod voluntar, şi nu obligatoriu, la solicitarea Spaniei. Dar ţările sprijină şi propunerea Germaniei care vrea să se asigure că fiecare stat membru contribuie la o altă ţintă obligatorie de a reduce consumul final de energie în blocul comunitar. Luni are loc, la Luxemburg, Consiliul UE Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Cât de pline sunt acum depozitele de gaze ale României. ”Discutăm un contract cu Azerbaidjan și cu americanii pentru gaz lichefiat”