Antena Meniu Search
x

Video Cât plătești dacă îți iei un credit imobiliar în condițiile actuale. Ce sfaturi ne dau specialiștii

Cine şi-a modificat contractul la bancă în speranţa că va obţine o dobândă mai bună are acum emoţii. În ziua în care a intrat în vigoare ordonanţa care permite amânarea ratelor bancare, indicii în funcţie de care se calculează acestea ating valori istorice. IRCC şi ROBOR continuă să crească şi să le aducă sute de lei în plus la rate celor cu datorii la bancă. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 01.07.2022, 20:59

Vezi și

Valoarea indicelui IRCC este de 2,65%. Faţă de trimestrul trecut este un pic mai mare. Pe Mihaela am găsit-o la o discuţie cu un broker de credite. Vrea să ia un împrumut ca să îşi poată ajuta fiica să îşi cumpere o locuinţă.

Mihaela, clientă: "Nu ştiam ce-i cu ROBOR-ul, dacă nu mi-a trebuit până acum; ce-i cu IRCC-ul. Curajul vine din necesitatea de a obţine acest credit. Chiar dacă piaţa e atât de instabilă, sunt tot felul de situaţii în viaţă care te aduc în pragul de a lua decizia asta."

După ce a consultat toate ofertele băncilor, Mihaela a ales să meargă pe instinct. Mihaela: "Am ales varianta cu rată variabilă. Am mai vorbit şi cu alţi prieteni care au plecat pe o dobândă fixă şi nu le-a fost atât de bine."

Nu toţi au, însă, curajul Mihaelei. Dobânzile din ce în ce mai mari îi ţin pe oameni departe de bănci în această perioadă. Şi departe de visul de a se muta în propria casă.

Pe acelaşi subiect

Camelia Grădinaru, broker de credite: "Au scăzut destul de mult solicitările pentru astfel de credite. Mulţi clienţi accesau şi un credit de nevoi personale pentru a putea plăti avansul de 15% pentru creditul respectiv."

Cum au evoluat ROBOR și IRCC în ultimele luni?

IRCC - indicele care influenţează împrumuturile în lei luate după 2019, a făcut un salt major faţă de nivelul anterior de 1,86% şi a ajuns la 2,65%. În paralel, Robor la trei luni, valabil pentru creditele mai vechi, a atins un nou record: 6,47%.

Adrian Pandelescu, specialist creditare: "Nu arată altceva decât că banii s-au scumpit. Creditele devin din ce în ce mai greu de accesat. Asta se reflectă şi în piaţa vânzărilor de imobile."

La un credit de 360 de mii de lei, luat pe 30 de ani, valoarea actuală a indicelui IRCC, anunţată de Banca Naţională a României, atrage o majorare a ratei de aproape 200 de lei.

Greta Neagu, reporter Observator: "ROBOR la trei luni ar putea ajunge undeva la finalul acestui an undeva la nivelul de 8%, urmând ca după această valoare să înceapă să scadă. În paralel, IRCC ar putea trece de pragul de 4%, însă va avea un moment în care valoarea sa va fi aceeaşi cu a Roborului, ba chiar puţin mai mare."

Aşa că sfatul specialiştilor este să nu ne îndatorăm dacă nu vorbim de o urgenţă. Camelia Grădinaru: "Ca şi sfat, este bine să mai aşteptăm. Cu siguranţă minim un an de zile trebuie să aşteptăm."

De la 1 iulie a intrat în vigoare şi măsura care le permite celor depăşiţi de cheltuieli să îşi amâne ratele timp de nouă luni. După această perioadă, însă, vor plăti lunar mai mult din cauza dobânzilor acumulate în perioada suspendării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Cât plătești dacă îți iei un credit imobiliar în condițiile actuale. Ce sfaturi ne dau specialiștii