Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la "taxa pe darul de nuntă". Ciolacu explică impozitul de 70% pe veniturile nejustificate

Statul încearcă din nou să impoziteze lăutarii care cântă la nunţi. Cei prinşi cu venituri pe care nu le pot justifica vor fi taxaţi cu 70% din valoarea acestora. Proiectul fiscului, care vizează persoanele fizice, i-a speriat şi pe miri, care au crezut că vor trebui să plătească taxă şi pe darul de nunta. Specialiştii spun însă că n-au motiv de îngrijorare. 

de Redactia Observator

la 22.09.2023 , 20:04

Taxa de 70% pe veniturile nejustificate vizează toate persoanele fizice care prestează servicii, dar e cu dedicaţie pentru lăutari. În prezent, aceştia sunt obligaţi să achite statului 10% din venituri, iar dacă sunt prinşi cu bani nedeclaraţi li se reţin 16%.

Darul de nuntă nu va fi impozitat

"Nici nu era normal ca prin lege să se stabilească că hoţul neprins e negustor cinstit şi că hoţul prins plăteşte ca cel cinstit, că ăsta e mesajul cotei de 16%", spune Gabriel Biriş, analist fiscal. "Nu sunt venituri nedeclarate, sunt venituri pe care nu le poţi justifica", din care statul vrea să reţină 70%, a precizat Marcel Ciolacu, premierul României.

Vezi și

Vestea i-a speriat pe miri, care s-au gândit că taxa se va aplica şi pe darul încasat la nuntă. "N-a avut nimeni în cap vreodată să impoziteze nunţile şi botezurile", dă asigurări Marcel Ciolacu, premierul României.

Pe acelaşi subiect

Banii de la nuntă, consideraţi donaţii

Bani primiţi la nuntă sunt consideraţi donaţii, nu sunt supuşi taxării şi nici nu trebuie declaraţi. Doar cadourile de peste 25.000 de lei trebuie date cu notă de la notar, spun specialiştii. "Eu nu prea ştiu nunţi la care darul să fie, nici măcar de la naşi, 5.000 de euro, cât sunt 25.000 de lei. Adică nu toate sunt nunţi de politicieni, unde darurile au altă conotaţie", explică Gabriel Biriş, analist fiscal.

Însă veştile despre taxare neliniştesc organizatorii de nunţi. Spun că teama de fisc îi va face pe furnizori să crească preţurile. "Furnizorii încearcă să păstreze calitatea sus, dar să ofere preţuri cât mai bune. Dar lucrurile astea se vor rupe în momentul în care totul va trebui sută la sută extraimpozitat, extradeclarat", crede Sabrina Herțegan, organizator de evenimente.

"Cu siguranţă nu o să ne mai putem permite să mergem pe acelaşi etalon de calitate, datorită faptului că ne cresc costurile. Şi atunci e foarte simplu. Ori scădem calitatea, ori nu mai ţinem aceste evenimente", spune Cătălin Haţegan, manager sală de evenimente

Mirii plătesc nunta mai scump

La mijloc sunt prinşi tinerii care plănuiesc nunta. "N-avem ce face. Nu o să renunţăm la calitate, nu ne-am propus să facem chiar atâtea reduceri de costuri. Venim cu mai mulţi bani de acasă, lucrăm suplimentar", mărturiseşte un viitor mire.

Proiectul mai prevede ca plăţile ce depăşesc suma de 2.500 de lei să nu se mai poată face cu bani cash, din 2025, tocmai pentru a fi controlate mai uşor. Însă furnizorii de servicii pentru nunţi, unde deseori plata se face cu banii din darul de nuntă, beneficiază de o derogare, atâta timp cât anunţă fiscul din timp.

"Industria cumva s-ar bloca, pentru că se practică ca banii să fie plătiţi în dimineaţa respectivă", spune Alin Caraman, președintele Asociației Furnizorilor din Industria Nunţilor.

Valoarea darului:

  • România: 100 - 500 de euro
  • Italia: 100 - 500 de euro
  • Spania: 50 - 200 euro
  • Portugalia: 25% peste costul meniului
  • Germania: 30 - 100 de euro

Sursa: Studiu Companie servicii financiare online

Românii sunt printre cei mai generoşi europeni la nunţi, arată un studiu. Cadoul pentru miri este, în medie, între 100 şi 500 de euro, la fel ca în Italia. În Spania sau Polonia cadoul pleacă de la 50 de euro şi poate ajunge la 200 de euro. Iar în Portugalia, obiceiul este să dai cu 25% peste costul meniului. Germanii oferă cel mai puţin, între 30 şi 100 de euro.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la "taxa pe darul de nuntă". Ciolacu explică impozitul de 70% pe veniturile nejustificate