Antena Meniu Search
x

Video "S-a blocat banca de cozi de copii." Plângerile părinţilor, după ce sute de şcoli le impun să-şi deschidă conturi la anumite bănci pentru bursele elevilor

Părinții reclama școlile că fac abuzuri și au cereri aberante de la cei care au cerut burse școlare. Conturi bancare deschise doar la o anumită bancă, declaraţii notariale, ori adeverinţe de la ANAF pentru a dovedi veniturile familiei. Ministerul Educaţiei a anunțat că vă verifica directorii de şcoli. 

de Redactia Observator

la 22.09.2023, 20:17

Vezi și

Sute de părinţi se plâng că sunt nevoiţi să meargă la ANAF sau la notar ca să încaseze bursele copiilor. Unele şcoli impun chiar o anumită bancă unde părinţii să-şi deschidă cont.

Copiii stau la coadă la bancă pentru burse

Părinte: "Anul trecut ne-au impus trei bănci, am ales-o pe cea care era mai aproape. Anul ăsta nu mai e bună, au rămas doar celelalte două."

Părinte: "Elevii pot aduce extras de cont şi de pe un cont de la această bancă? La cealaltă e coadă mare. În oraş s-a blocat banca de cozi de copii. 

Pe acelaşi subiect

Părinte: "Este nevoie de cont şi de IBAN de aici sau de aici. Atât."

Aşa decurg discuţiile între părinţi pe grupurile de Whatsapp. Oamenii se plâng că unele şcoli îi obligă să îşi dechidă conturi la anumite bănci. 

Iulian Cristache, părinte: "Nu e absolut deloc legal, pentru că vor pune pe drumuri sute de părinți doar pentru că serviciul de contabilitate consideră că e mai ușor să lucreze pe un program de la o anumită bancă. Ministerul Educației nu reușește, prin inspectoratele școlare, să se impună sau directorii nu transmit mai departe sau sunt complici."

Plângerile au ajuns şi la Ministerul Educaţiei care a trimis clarificări către toate inspectoratele din ţară. 

Florin Lixandru, Ministerul Educaţiei: "Şcoala le poate plăti numerar bursele. Nu pot să impun o singură bancă, asta clar este un abuz, eu trebuie să vin cu o listă de bănci agreate, unde părinţii deja au conturi deschise. Vom veni cu precizări."

Şi asta nu e tot. Părinţii sunt trimişi la ghişeu şi la ANAF pentru a putea încasa bursa socială de 300 de lei. 

Regula este că părintele nu depune niciun fel de document privind veniturile, doar face o declarație prin care își asuma că se încadrează în venitul mediu pe membru de familie sub 949 de lei, iar şcoala este cea care în platforma Patrimvem vă verifica dacă aceste venituri corespund.

Veronica Moje, director școală gimnazială Săcălășeni: "În momentul de faţă, noi nu am reușit să ne logam în aplicația Patrimvem, am pornit demersurile să putem verifica venitul părinților în cazul burselor sociale. Am dat un termen de 29 septembrie."

Neclarităţi sunt şi la bursele de merit. Sunt elevi care se încadrează şi la merit, şi la excelenţă. Atunci elevul vă opta pentru bursa de excelența și vă ceda locul pentru bursa de merit elevului de sub listă. Primii 30% dintre copii cu rezultatele cele mai bune vor încasa 450 de lei. Cash sau pe card. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » "S-a blocat banca de cozi de copii." Plângerile părinţilor, după ce sute de şcoli le impun să-şi deschidă conturi la anumite bănci pentru bursele elevilor