Câte joburi poţi să ai în acelaşi timp, conform Codului Muncii
Pentru că nu mai fac faţă cu cheltuielile, mulţi români au decis să-şi ia şi un al doilea job, dar, în paralel, şi-au şi pus întrebarea câte joburi poţi să ai în acelaşi timp, conform Codului Muncii.
- Românii pot avea mai multe joburi în acelaşi timp.
Ei bine, situaţia este oarecum alambicată, pentru că există un articol din Codul Muncii care spune că o persoană are dreptul de a cumula mai multe locuri de muncă, fie la acelaşi angajator, fie la mai mulţi.
Concret, Codul Muncii nu impune o limitare la numărul de contracte de muncă pe care le poate avea un angajat.
Totuşi, există un alt articol din Codul Muncii care arată că există o limită a numărului de ore pe care o persoană poate să le muncească în timpul unei săptămâni, iar limita respectivă a fost stabilită la 48 de ore. Asta cu tot cu eventualele ore suplimentare sau cu munca prestată în baza unui alt contract de muncă.
Avem, însă, şi o excepţie de la această regulă, excepţie care arată că timpul de muncă săptămânal poate fi prelungit la mai mult de 48 de ore, dar doar pe o perioadă limitată de timp, de maxim 12 luni.
Recomandarea specialiştilor este ca o persoană să aibă un contract de muncă cu durata de opt ore pe zi şi un contract de muncă cu timp parţial, de maxim patru ore pe zi, astfel încât o persoană să nu ajungă să lucreze, conform contractelor, mai mult de 12 ore, cumulat, pe zi.
Ce taxe plăteşti dacă ai mai multe joburi
Problema taxelor pe care o persoană le are de plătit, în cazul în care are mai multe joburi, este cel puţin la fel de alambicată.
Printre altele trebuie să luaţi în calcul posibilitatea de a "depune la fiecare angajator sau persoane asimilate acestuia o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că veniturile lunare brute cumulate, realizate din salarii şi asimilate salariilor în baza mai multor contracte individuale de muncă, sunt cel puţin egale cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată", conform legestart.ro.
Declaraţiile respective ajută la stabilirea bazei de calcul al CAS şi CASS datorate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰