Antena Meniu Search
x

Video Câţi bani va primi la pensie un român cu salariul mediu brut, după 35 de ani de muncă

Nici măcar nu mai putem spera la bătrâneţi liniştite! În România, zece salariaţi susţin opt pensionari, iar peste zece ani raportul va deveni de unu la unu: un angajat va plăti pensia unui senior. Sistemul public de pensii s-ar putea prăbuşi, de aceea ar trebui să luăm pe cont propriu problema şi să ne gândim la variante de economisire. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 06.04.2023, 20:45

Vezi și

Angajaţii care contribuie astăzi la sistemul public de pensii nu au garanţia că, în viitor, statul va avea de unde să le plătească acest drept. Populaţia României continuă să scadă şi va ajunge în 2050 la aproape 15,7 milioane de locuitori, potrivit prognozelor Organizaţiei Naţiunilor Unite. Numărul pensionarilor va fi mai mare decât cel al angajaţilor. "Nu mă bazez pe pensia de stat pentru că este foarte mică", spune un român. 

Cum economisim pentru bătrâneţe

Analiştii ne sfătuiesc să căutăm din timp soluţii de economisire. "Alternativa pe care o avem este cea a investiţiilor în acţiuni, pentru că piaţa de capital are o capacitate mai bună de a absorbi inflaţia", spune Andreea Nica, analist financiar. "Ne gândim la produse pe termen lung. Dacă aş fi pus acum 10 ani 100 de lei într-un fond de acţiuni, astăzi aş fi avut 202 lei. Ne gândim şi la pensia privată - pilonul 3", recomandă Florentina Calotă, profesor de educaţie financiară. 

În prezent, zece fonduri de pensii facultative administrează banii românilor din Pilonul 3. Datele ASF arată că în februarie 2023 erau înscrişi peste 637.000 de oameni. "Pentru pilonul III- avem şi un beneficiu al deductibilităţii fiscale pentru aproximativ 150 de lei pe lună - putem să transferăm banii direct din salariul brut", adaugă Andreea Nica, analist financiar. "Este un lucru excepţional, după părerea mea. Ar ajuta fantastic", crede un român. 

Pe acelaşi subiect

"În cazul celor care au deja pilonul 2 şi, poate, şi pilonul 3, trebuie să înţeleagă că ei au o expunere foarte mare în titluri de stat. Titlurile de stat au dobândă fixă, deci nu au performat foarte bine în acest context de inflaţie", mai spune Andreea Nica, analist financiar.

Fondurile private de pensii şi alte soluţii

De aceea, fondurile private de pensii, depozitele sau conturile de economii sunt alternative de luat în calcul pentru bătrâneţe. "Să presupunem că o persoană economiseşte 150 de lei lunar, timp de 35 de ani. La un câştig real de 1%, va strânge în cont 75.000 de lei, adică puţin peste 15.000 de euro. Dacă randamentul ar fi mai bun, de 3% spre exemplu, ar strânge în cont 110.000 de lei, adică 22.000 de euro", arată Greta Neagu, reporter Observator.

Pe mulţi români, grija zilei de mâine îi împiedică să se gândească şi la pensie. "Nu apuc să economisesc. Cheltuielile sunt mari, o familie cu doi copii", mărturiseşte un român.

Ce pensie ar avea un român cu salariul mediu brut, după 35 de ani de muncă

Cine a cotizat timp de 35 de ani la sistemul public de pensii la nivelul salariului mediu brut pe ţară strânge în jur de 600.000 de lei, însă la bătrâneţe va beneficia doar de 200.000 de lei - adică de trei ori mai puţini bani, arată o simulare de calcul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Câţi bani va primi la pensie un român cu salariul mediu brut, după 35 de ani de muncă