Antena Meniu Search
x

Video Ce buget au alocat românii pentru sărbători: "Asistăm la o deteriorare a nivelului de trai"

Sărbătorile vin şi ne prind acasă. Scumpirile în lanţ ne fac să fim mai chibzuiți în privinţa cheltuielilor. Un studiu recent arată că cei mai mulţi români vor petrece Crăciunul şi Revelionul acasă, cu familia. Şi asta pentru că, anul acesta, vacanţele şi petrecerile pentru noaptea dintre ani depășesc cu mult bugetele oamenilor. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 11.12.2022, 20:57

Vezi și

În această situaţie sunt 8 din 10 români, care vor sta acasă de sărbători în acest an, arată studiile.

Ciprian Iftimoaie, sociolog: Anul acesta asistăm la o deteriorare a nivelului de trai, chiar în anumite aspecte destul de severă, pe fondul creșterii prețurile de consum. Oamenii au devenit mult mai precauți în adminstrarea bugetului de cheltuieli, inclusiv pentru sărbătorile de iarnă.

Iar primele tăiate de pe liste sunt petrecerile şi vacanţele. Asta vor face şi Carmen şi Codrin, care în alţi ani mergeau la restaurant de Revelion, dar anul acesta nu si mai permit o asemenea cheltuială.

Cuplu: Am văzut câteva preţuri şi ne-am dat seama că e mult prea scump, pentru o noapte e mult prea scump. Încă nu ne-am decis, dar sigur nu luăm în calcul un restaurant.

Pe acelaşi subiect

Studiile mai arată că românii au alocat în medie pentru sărbători 1.000 de lei

Ciprian Iftimoaie, sociolog: Chiar şi unitățile de 2-3 stele au devenit unități de lux pentru foarte mulți dintre romani, în condiţiile în care prețurile au crescut foarte mult, iar veniturile TAIE nu ţin ritmul cu aceste creșteri de prețuri. Pentru a avea localurile pline, patronii de restaurante înceracă să-şi atragă clienţii cu diferite oferte.

Dana Buzilă, manager restaurant Iaşi: Noi am pregătit, de altfel, pentru oaspeţii noştri diferite variante de meniuri cu diferite preţuri. Preţul cel mai mic de 499 de lei, apoi o variantă de 599 de lei, respectiv 799 de lei.

Clara Mihociu, reporter Observator​: Pentru cei mai mulți cea mai ieftină variantă rămâne însă concertul orașului. Majoritatea marilor orașe organizează astfel de concerte în noaptea dintre ani, la care accesul este gratuit, iar la final se pot bucura și de un foc de artificii. La Iași spre exemplu, aici, în piața palatului Culturii, sunt asteptaţi de Revelion în jur de 20.000 de oameni.

Studiile mai arată că românii au alocat în medie pentru sărbători 1.000 de lei. Câteva sute de lei se vor duce însă pe cadouri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Ce buget au alocat românii pentru sărbători: "Asistăm la o deteriorare a nivelului de trai"