Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Ce e mai rău a trecut", dar ratele românilor rămân la fel de mari. Veşti proaste şi pentru cei cu depozite

Ratele românilor vor fi, în continuare, mari. Astăzi, Banca Naţională a anunţat că păstrează dobânda cheie la 7%, nivel la care rămâme de jumătate de an. Dacă dobânzile pentru credite se menţin, scad cele pentru depozite. Asta înseamnă profituri mai mici pentru cei care îşi ţin banii în bancă.

de Mădălina Chiţac

la 05.07.2023 , 19:44

11 milioane de români încearcă să economisească bani şi au depozite  la bancă. Numai că, în ultima perioadă, dobânzile au tot scăzut, la fel şi economiile. "Dobânzile la depozitele în lei, faţă de anul trecut, sunt în scădere. Deşi clienţii care au contractat depozite anul trecut se aşteptau ca acest randament să se menţină", a declarat Camelia Grădinaru, broker de credite. Acum câteva luni, cea mai avantajoasă dobândă din piaţă la depozitele în lei era de 9,3%. Acum e la 8,45%, însă doar băncile mici oferă astfel de dobânzi. Marii jucători oferă dobânzi între 6,7% şi 7,3%.  

Economistii cred că abia la la finele anului 2024, dobânda cheie va coborî la 5,5%

"Băncile încearcă să exploateze la maximum această scădere a inflaţiei, iar reducerea dobânzilor la depozite este menită să le aducă mai mulţi bani", a declarat Adrian Negrescu, analist economic. "Ideal este, tocmai pentru a minimiza riscul, să avem un portofoliu diversificat de valute. Cine economiseşte în dolari obţine o rată de dobândă real pozitivă", a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România. Cei care au pariat pe euro au pierdut. Dacă în urmă cu un an aveam 1.000 de euro  pe care i-am fi schimbat în lei, am fi câştigat în plus mai bine de 300 de lei. Iar dacă am fi menţinut banii în euro am fi câştigat doar 45 de lei într un an. În timp ce dobânzile la depozite scad, cele la credite se menţin mari.   

Vezi și

Dobânda cheie rămâne la nivelul de 7%. Valoare pe care o are încă de la începutul acestui an, când a crescut de la 6,75%. Este cea de-a patra ședință la rând în care BNR păstrează rata dobânzii de politică monetară. "Am putea spune că ce e mai rău a trecut. Suntem pe un nivel oarecum stabil privind dobânzile. Scumpirea ratelor şi-a atins maximul", a declarat Adrian Negrescu, analist economic. Dar asta nu înseamnă că românii vor plăti rate mai mici.

"Clienţii vor rămâne în continuare cu aceleaşi rate. În cel mai bun caz, în condiţiile în care IRCC-ul şi ROBOR-ul o să scadă, automat şi ratele clienţilor o să aibă o scădere, nu foarte mare. Dar e importantă, e un semnal pozitiv", a declarat Camelia Grădinaru, broker de credite. ROBOR-ul şi IRCC-ul au în continuare valori mari. ROBOR-ul la 3 luni a ajuns la 6,53%. Iar IRCC-ul este de 5,94%. Economistii cred că abia la la finele anului 2024, dobânda cheie va coborî la 5,5%, iar la sfârşitul anului 2025 la 5%.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » "Ce e mai rău a trecut", dar ratele românilor rămân la fel de mari. Veşti proaste şi pentru cei cu depozite