Antena Meniu Search
x

Video Ce electrocasnice consumă cel mai mult curent electric. Mici trucuri pentru a economisi cu ușurință 400 de lei pe an

Peste trei milioane de familii plătesc, în medie, facturi de 130 de lei la curent. În plină criză energetică, consumul responsabil ar putea fi singura soluţie pentru a face faţă scumpirilor. Specialiştii spun că am salva cel puţin 400 de lei pe an, dacă am fi atenţi la alegerile pe care le facem zi de zi. 

de Ioana Matei

la 20.01.2022, 20:37

Vezi și

În orice gospodărie, frigiderul funcţionează non-stop şi este cel mai mare consumator dintre electrocasnice. 

Daniel Apostol, director magazin: Consumul lui e undeva la 0,69 kw pe zi, unde poate să crească în funcţie de capacitatea lui. 

Adică în jur de 20 de kilowati pe lună. Urmează maşina de spălat. Un model din clasa D sau E, adică mai eficient energetic, are un consum mediu de 22 de kilowati pentru 30 de spălări. Dacă folosim şi un uscător de rufe, mai adăugăm încă 60 de kilowati. Ajungem la televizor. Am ales un model smart, cu diagonală de 108 cm. 

Daniel Apostol, director magazin: Dacă stăm să calculăm la o medie de 4 ore pe zi, la 30 de zile avem undeva la 11 kilowati, consum lunar. 

Pe acelaşi subiect

Cât consumă electrocasnicele și care sunt soluțiile pentru a economisi bani

Cei care folosesc un cuptor electric, mai adaugă la consum încă 20 de kilowati, pentru o medie de 30 de ore de folosire. Următoarele pe listă sunt electrocasnicele mici. Fierul de călcat consumă în jur de 2 kilowati pe oră, adică o medie de 10 kilowati pe lună, iar aspiratorul mai adaugă la factură încă 10 kilowati. Cine foloseşte şi aerul condiţionat pe post de aerotermă, poate ajunge la un consum mediu de 90 de kilowati pe lună. Tragem linie şi ajungem la un consum de 247 de kilowati oră.

Nagy-Bege Zoltan, vicepreşedinte ANRE: Cei care folosesc energie electrică pentru încălzire au un consum lunar de minimum 500 kwh.

Electronicele consumă energie, prin circuitele şi senzorii ecranelor, tastaturilor sau telecomenzilor, chiar şi atunci când sunt lăsate în stand-by. Şi nu puţin - între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar fi aprinse. Asta înseamnă, în medie, 250 de lei risipiţi, pe an. Un set de reguli de eficienţă energetică ne-ar ajuta în faţa valului de scumpiri, spun specialiştii. 

Becurile clasice, mari consumatoare de curent electric

Adrian Vintilă, preşedinte Future Energy Leaders: Putem economisi până la 80 la sută dacă schimbăm becurile clasice cu becurile LED. Reducerea temperaturii interioare de la 23, cât e media în România, la 21, cum ne recomandă specialiştii din sănatate. Putem economisi anual 12 la sută la factura de căldură. 

Ioana Matei, reporter Observator: Prizele inteligente sunt cel mai accesibil mod prin care putem contoriza şi monitoriza consumul. Datele colectate de acestea sunt transferate către o aplicaţie mobilă prin care poţi verifica, în timp real, cât consumă fiecare dispozitiv conectat. În cazul unei maşini de spălat, de exemplu, poţi compara fiecare program, în funcţie de cât consumă, astfel încât să îl alegi pe cel mai avantajos. Iar preţul unei astfel de prize inteligente variază între 50 şi 200 de lei. 

Potrivit ANRE, 85% dintre români au un consum de până în 200 de kilowati oră pe lună. Asta înseamnă o factură de maximum 136 de lei, în condiţiile plafonării şi compensării acoperite de stat. 

Consum mediu electrocasnice

Frigider - 21 kwh

Maşină de spălat - 22 kwh/30 cicluri

Televizor - 11 kwh/4 ore/zi

Cuptor electric - 20 kwh/30 ore

Aspirator - 10 kwh/10 ore

Fier de călcat - 13 kwh/16 ore

Uscător de rufe - 60 kwh/30 cicluri

Aer condiţionat - 90 kwh/5 zile

----

Total: 247 kwh = 347 lei (preţuri de la 1 aprilie)

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Ce electrocasnice consumă cel mai mult curent electric. Mici trucuri pentru a economisi cu ușurință 400 de lei pe an