Antena Meniu Search
x

Cum primești înapoi banii plătiți în plus pentru facturile prea mari la gaze și curent

Guvernul va adopta săptămâna viitoare ordonanța de urgență privind noile măsuri de sprijin pentru facturi pentru populație și firme, a anunțat miercuri premierul Nicolae Ciucă. Ministrul Energiei a promis că va modifică procedura de refacere a facturilor greşite la energie.

de Redactia Observator

la 22.01.2022, 09:06

"Ieri (n.r. marţi) am avut întâlnire cu producători şi distribuitori din energie. Am discutat cu ministrul Energiei și se lucrează la OUG pe care vreau să o finalizăm până vineri dimineață. Rog ministrul de Finanțe, Agriculturii, Economiei, Antreprenoriatului, Justiției și Transporturilor să finalizeze partea de conținut astfel încât la ministrul Energiei să finalizăm această OUG să putem să o punem în transparență vineri dimineață și săptămâna viitoare să adoptăm această OUG." a declarat premierul Nicolae Ciucă, înaintea ședinței de Guvern de azi. 

Citește și: 5 cărți de educație financiară pe care orice femeie trebuie să le citească

Cum îți poți recupera banii plătiți în plus la facturile la curent și gaze

În mijlocul iernii, Guvernul încearcă să dreagă criza energetică fără precedent. Toţi românii care au plătit sume enorme pentru curent electric şi gaze ar trebui să primească banii înapoi. Procedeul se numeşte stornare şi înseamnă că respectivul furnizor trebuie să-şi corecteze greşelile prin scăderea sumei încasate fără temei legal.

Pe acelaşi subiect

Furnizorii trebuie să refacă peste 1 milion de facturi, iar clienții îşi vor primi banii înapoi în termen de 5 zile dacă diferenţa e mai mare de 100 lei și depun o cerere în acest sens. Altminteri, vor avea suma scăzută din factura urmatoare dacă rectificarea e sub 100 lei. Noile măsuri ar urma să intre în vigoare din februarie. Ministrul Energiei promite că nu vom mai vedea tarife crescute de 6-7 ori faţă de anul trecut.

„Facem modificări la procedura de decontare a facturilor compensate şi acolo vrem să introducem mâine (n.r. miercuri) în şedinţa de Guvern activitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării. Deci, este pe ordinea de zi acel act, ordonanţa Ministerului Muncii care modifică ceva la Legea 252 cu privire la decontările interne”, a transmis marți Virgil Popescu, ministrul Energiei. ”În momentul când se stornează facturile e clar că s-a dat o sumă în avans şi depinde de cât de mare este această sumă faţă de factura care va fi recalculată, dar, prin cerere la furnizor, trebuie să primească în termen de 5 zile, dacă suma e mai mare de 100 de lei, aşa cum a spus ANRE din procedură, şi dacă este sub 100 de lei se reduce din factură”, a indicat ministrul Energiei.

Cu cât se reduc facturile la curent şi gaze după noua schemă de compensare și plafonare

Luni seară, după ședința coaliției, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că guvernul va lua o serie de măsuri pentru scăderea facturilor la gaze și curent prin OUG.

Nouă schemă de compensare și plafonare pentru lunile februarie şi martie ar urma să mai reducă din povara facturilor. La curent, prețul maxim pentru consumatorii casnici va fi de 80 de bani pe kWh, în scădere de la 1 leu. Pragul de consum va fi crescut la 500 kWh lunar, față de 300 kWh, cât este în schema actuală. Iar cei care se încadrează în această limită vor plăti 68 de bani/kWh.

”Eu sunt plafonată tot la un leu. Să zicem că am avut o factură de 200 de lei. Prin aplicarea reducerii de la un leu la 0.8, ar însemna că voi plăti 160 de lei", a explicat Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

La gaze, în sistemul actual de plafonare şi compensare, 40% dintre clienţi nu se încadrează în limita de consum şi nu primesc nicio reducere. Guvernul promite ajutoare mai mari şi mai multe. La gaze naturale, prețul scade de la 37 de bani la 31 de bani/kWh. Pragul de consum crește de la 1.000 de metri cubi la 1.500 de metri cubi în intervalul noiembrie – martie.

Reducerea oferită clienților care se încadrează în acest consum crește de la 33% din prețul gazelor la 40%. "Dacă consumă 1.000 de kWh pe lună, asta înseamnă, înmulţit, 220 de lei." a explicat Virgil Popescu, ministrul Energiei 

Până să intre în vigoare noile măsuri, oamenii vor trebuie să achite facturile uriaşe pe luna ianuarie. Între timp, furnizorii spun că sunt bulversaţi de modificările care vin, ca de obicei, pe ultima sută de metri. Ei se plâng şi de controale nejustitficate. Peste 2 milioane de facturi emise din noiembrie şi până acum au fost recalculate. Cele achitate se vor deduce din următoarea factură. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Cum primești înapoi banii plătiți în plus pentru facturile prea mari la gaze și curent