Antena Meniu Search
x

Video Ce este Marea Reaşezare, fenomenul care a cuprins și România. Schimbare majoră de atitudine

Pandemia a provocat demisii în masă, la nivel global, după ce, tot mai mulţi oameni şi-au reevaluat priorităţile. Angajaţii vor acum mai mult timp liber, posibilitatea să lucreze de oriunde dar şi împlinire profesională. Aşa a apărut Marea Reaşezare, o tendinţă socială în care se încadrează şi românii. Tot mai mulţi apelează la programe de mentorat ca să aibă curajul să îşi schimbe cariera şi să îşi urmeze pasiunile. 

de Ioana Matei

la 06.06.2022, 08:53

Vezi și

"Ce ai face dacă ţi-ai urma visul?" Este o întrebare la care puţini ştiu să răspundă, într-o societate tradiţională, cu un parcurs clasic: şcoală-facultate-job bine plătit. Pentru Claudia, însă, nu a mai fost suficient, aşa că s-a înscris într-un program de mentorat.  

Claudia Zaharescu: Ce a ieşit la suprafaţă este dorinţa mea de a face design interior. Am avut deja câteva proiecte, familie, prieteni, apropiaţi. Şi îmi aduce o satisfacţie nemaipomenită faptul că pot să creez, dar pot totuşi să îmi continui cariera de project manager.

Aceeaşi revelaţie a avut-o şi Luiza, când a făcut un bilanţ al ultimilor zece ani de muncă în corporaţie. 

Luiza Pascu: Îmi voi porni chiar un business, în paralel cu job-ul de zi cu zi din multinaţională. 

Pe acelaşi subiect

Ioana Matei, reporter Obsevator: Un studiu recent arată că 77% dintre angajaţi vor să îşi schimbe locul de muncă în următorul an pentru că sunt lipsiţi de motivaţie şi îşi doresc să evolueze. În acelaşi timp, 7 din 10 români nu ştiu încotro să o apuce în carieră şi ar alege mai mult timp liber în locul unui salariu mai bun. 

Angajatul român este stresat, obosit și plin de nesiguranță

Angajatul român este definit de oboseală cronică, dar şi de nesiguranţă financiară, care nu îi permite să îşi ia un an sabatic. Aşa că programele de consiliere sunt tot mai căutate de cei care vor să facă o schimbare în carieră. 

Ionuţ Dinu: Era mult zgomot în capul meu. Ştiam ce nu vreau să fac, dar nu ştiam încotro vreau să merg. M-a ajutat să mă uit în interiorul meu şi să sap, uşor-uşor. A fost şi o comunitate care m-a sprijinit să am curaj să privesc mai departe. 

Mihai Zânt, trainer: Să îşi dea seama de o direcţie, să vadă către unde şi să aibă un plan fiabil şi din perspectivă pragmatică, financiară, dar şi să aducă mai mult sens, mai multă contribuţie la ce fac.

Avem unii pe care i-am ajutat să se angajeze în afara ţării şi alţii să se întoarcă.

Ionuţ Dinu: La momentul la care am început programul eram undeva departe, la vreo 2.300 de kilometri de casă. Acum, m-am întors acasă, lucrez într-o zonă pe care mi-o doream de mult, zona de fintech.

Niciodată nu este prea târziu pentru o schimbare de carieră

Cu toţii au învăţat că niciodată nu e prea târziu să apuci pe alt drum, chiar dacă pare lung şi anevoios. 

Claudia Zaharescu: Dacă n-am făcut o schimbare sau n-am urmat o cale la un moment dat e prea târziu apoi. Şi nu este aşa. 

Luiza Pascu: Cred că e datoria noastră de millenials să punem departe această obişnuinţă de a merge pe un parcurs profesional trasat de dinainte şi să fim mult mai atenţi la ceea ce ne place. 

Şi avansul tehnologiei va conduce la schimbări pe piaţa muncii. Studiile arată că, în următorii trei ani, 3 din 10 angajaţi vor fi nevoiţi să se recalifice profesional, ca urmare a digitalizării. 

Schimbări profesionale la români

77% vor să îşi schimbe job-ul

58,5% vor să evolueze

48,7% nu se simt motivaţi

69% nu au o direcţie clară a job-ului

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Ce este Marea Reaşezare, fenomenul care a cuprins și România. Schimbare majoră de atitudine