Antena Meniu Search
x

Video Ce facturi la încălzire au primit bucureştenii care stau la 2 camere, în luna februarie. "M-am speriat când am văzut"

Bucureştenii se plâng că au primit cele mai mari facturi la încălzire din istorie, în cel mai cald februarie din arhiva meteo. Caloriferele au fost mai fierbinţi decât în nopţile geroase, spun mulţi locatari din apartamentele racordate la sistemul centralizat. Unii administratori au primit note de plată cu 30% mai mari decât în ianuarie şi au primit o explicaţie incredibilă de la compania de încălzire. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 18.03.2024, 21:19

Vezi și

Bucureştenii sunt în faţa unor facturi-record. Pentru o garsonieră, apa caldă şi căldura costă 440 de lei, sare de 570 la două camere, se apropie de 800 la trei camere şi de 1.000 de lei în cazul apartamentelor cu patru camere. 

Facturile pe luna ianuarie

  • Garsonieră - 340 lei
  • 2 camere - 440 lei
  • 3 camere - 576 lei
  • 4 camere - 740 lei

Facturile pe luna februarie

Pe acelaşi subiect
  • Garsonieră - 442 lei 
  • 2 camere - 572 lei 
  • 3 camere - 749 lei 
  • 4 camere - 962 lei

Administatorii blocurilor s-au uitat de două ori la facturi când au văzut note de plată cu mii de lei mai mari decât în ianuarie. "M-am speriat când am văzut. Împărţiţi şi dumneavoastră la 30 de apartamente, numai căldura 116 milioane. Enorm. Iarna nu a fost grea, dar a fost cea mai scumpă iarnă", spune Petre Barbu, preşedinte de bloc.

Altă asociaţie a primit o factură de 10.200 de lei în februarie, faţă de 9.500 la începutul anului. "Din punctul meu de vedere asta este o japcă. Diferenţa facturii pentru luna februarie este mult mai mare faţă de factura din ianuarie, în condiţiile în care în ianuarie a fost şi mai frig, a dat şi zăpada", crede Nicu Brăgaru, preşedinte de bloc.

Caloriferele, mai fierbinţi decât în zilele geroase

Bucureştenii nu înţeleg - în cel mai cald februarie din istorie, cu o temperatură medie de aproape 8 grade Celsius, caloriferele au fost mai fierbinţi decât în zilele geroase. La fel se întâmplă şi acum.

  • Reporter: Câte grade aveţi acum în casă?
  • Gabriel Bălan, locatar: Nu ştiu, sunt aproape 30. Este extrem de cald. Nu se justifică. Noi avem convectoare de căldură pentru că nu a făcut faţă în mijlocul iernii, iar acum când deja este mai cald afară caloriferele sunt extrem de calde. E ceva total pe dos. 

"Iarna aceasta, facturile au crescut mult de la o lună la alta şi vedem cel mai bine diferenţele în calcule. Spre exemplu, la o scară de bloc cu 8 etaje, calculele arată că în luna ianuarie factura la apă caldă şi căldura a crescut cu 26%, iar în februarie cu încă 17 procente. Diferenţa este şi mai mare între decembrie şi februarie, ajunge la aproape 50 de procente", transmite Andreea Milea, reporter Observator.

  • Decembrie - 7.800 lei   
  • Ianuarie - 9.843  lei + 26%
  • Februarie - 11.571 +17% 

Bucureştenii au trimis zeci de sesizări la compania de termoficare în decembrie şi ianuarie, când facturile la încălzire au fost mai mari decât de obicei. Termoenergetica explica atunci că a livrat foarte mult agent termic: "Perioada facturată în luna ianuarie a cuprins un interval de 28 zile, în luna februarie fiind facturate 33 zile". Acum, pentru facturile record din fabruarie, a găsit altă explicaţie - a facturat 33 de zile de consum. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Ce facturi la încălzire au primit bucureştenii care stau la 2 camere, în luna februarie. "M-am speriat când am văzut"