Video Ce planuri au autoritățile cu sistemul garanție-returnare în 2025: "Participarea e fantastică"
De un an de zile nu mai vedem PET-uri aruncate pe străzi, ci cozi la aparatele de reciclare. Şase din zece români au dus la reciclat peste trei miliarde de ambalaje, o cantitate record. Bilanţul promiţător este un indicator că sistemul garanţie-returnare va fi un succes şi mai mare anul viitor.
Peste jumătate dintre ambalajele cu garanţie returabilă au fost reciclate într-un an de la implementarea sistemului. Cine vrea să-şi ia garanţia înapoi se plânge încă de cozile de la aparate.
"Să fie mai multe centre din astea. Este o metodă bună din punctul meu de vedere, dar pierdem timpul", a spus un cetățean. "Am recuperat câteva sute. Să nu se mai strice atât de repede aceste aparate, că tot timpul stăm şi ne returnează sticlele", a declarat un altul.
Pentru anul viitor, ţintele sistemului garanție-returnare sunt mai ambițioase
România trebuie să atingă ţinta de peste 85% dintre ambalajele reciclate până în anul 2026 şi peste 90% din ambalajele din plastic şi din metal. În România, în prezent, sunt şapte centre de numărare şi sortare, iar anul viitor autorităţile promit încă două.
- Noua metodă de a recicla ambalajele SGR. Contravaloarea PET-urilor, dublată
- Sistemul de garanție-returnare prinde viteză. Rezultat-record după 10 luni de la lansare
- Patru români au păcălit un supermarket cu bonurile RetuRO şi au furat 300.000 de lei. Au încercat apoi şi în...
- Au furat sacii cu ambalaje pentru a le recicla din nou. "Afacerea" bănoasă care a ajuns până pe masa ministrului
"Volumul celor şapte centre este suficient pentru numărul de ambalaje pe care îl avem în acest moment. Toate garanţiile nerevendicate reprezintă una dintre sursele de finanţare ale sistemului garanţie-returnare", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Probleme mari sunt încă în oraşele mici sau la sate, unde românii nu reuşesc să-şi recupereze garanţia. Moldova, de exemplu, este codaşă la returnarea ambalajelor pe cap de locuitor.
"În zonele urbane, participarea e fantastică, acum trebuie să încurajăm ariile rurale. Focusul nostru va fi să lucrăm cu ei să vedem cum putem să-i sprijinim ca să participe în totalitate la sistem", a explicat Gemma Webb, CEO Returo.
"Când ai un judeţ cu o putere de cumpărare mai mică, automat şi cumpărările sunt mai mici, deci şi returnările vor fi mai mici. În al doilea rând, s-ar putea să fie necesară o analiză a infrastructurii, că dacă este uşor să returnez, returnez mai mult", a spus Raul Pop, expert în economia circulară.
"În momentul în care nu faci colectare, va face concurentul tău şi practic tu îţi alungi cu mâna ta clienţii la concurenţă. Noi ar trebui să folosim ca un avantaj competitiv, să colectăm de la toată lumea cu cea mai mare viteză posibilă, să creem cât mai puţin disconfort clientului", a spus Feliciu Paraschiv, președinte la Asociația Comercianților Mici și Mijlocii.
România este cea de-a 11-a ţară din Europa care a implementat un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca sau Germania.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰