Antena Meniu Search
x

Ce poţi face dacă ai uitat codul PIN de la cardul bancar

Una dintre marile probleme cu care se confruntă românii în ziua de astăzi este momentul în care doresc să folosească un card bancar şi îşi dau seama că au uitat codul PIN al acestuia.

de Redactia Observator

la 17.08.2023, 15:15

În România aproape că nu există persoană care să nu aibă cel puţin un card bancar
În România aproape că nu există persoană care să nu aibă cel puţin un card bancar - Padova Oggi
  • În România aproape că nu există persoană care să nu aibă cel puţin un card bancar.

În România, în ziua de astăzi, aproape că nu există persoană care să nu aibă un card bancar. Dacă adăugăm şi alte tipuri de carduri, precum cele pe care se primesc, în contravaloare, tichete de masă, diferite ajutoare sau pensia, atunci aproape sigur vorbim de zeci de milioane sau poate chiar peste o sută de milioane de carduri existente în piaţă.

Totuşi, există multe momente în care o persoană sau alta trebuie să-şi utilizeze cardul şi uită codul PIN. Cine ajunge într-o asemenea situaţie ştie că rezolvarea problemei poate să devină complicată sau cel puţin anevoioasă.

Ce trebuie să faci dacă ai uitat PIN-ul de la cardul bancar 

În cazul în care ai uitat PIN-ul de la cardul bancar trebuie să faci o cerere către banca emitentă pentru schimbarea codului PIN, respectiv pentru obţinerea unei noi combinaţii de cifre care să te ajute să utilizezi în mod direct cardul respectiv.

Pe acelaşi subiect

Există posibilitatea, foarte mare de altfel, ca o astfel de cerere să fie rezolvată într-un interval de câteva zile lucrătoare. Nu trebuie să dramatizezi. Poţi obţine sume de bani direct de la ghişeul bancar, din contul de card, chiar dacă este posibil să fie perceput un comision mai mare decât în mod normal.

Ce poţi face dacă cineva ţi-a aflat codul PIN de la card

Dacă o persoană ţi-a aflat codul PIN de la card, trebuie să iei în calcul posibilitatea ca persoana respectivă să poată chiar utiliza cardul respectiv, chiar dacă nu îl deţine efectiv. Este suficient să afle şi numărul de acces a contului, eventual printr-o fotografiere a cardului, şi să utilizeze datele adunate pentru a face, de exemplu, comenzi online.

În acest caz, dacă cineva a aflat codul PIN de la card, se recomandă să mergeţi la banca emitentă, cu buletinul, şi să solicitaţi reînnoirea codului PIN sau chiar schimbarea cardului. În acest caz este foarte posibil ca problema să fie rezolvată mai rapid decât în mod normal.

Ce este codul PIN

Denumirea de cod PIN provine din limba engleză, Personal Identification Number, ceea ce în română ar însemna Număr Personal de Identificare. Codul PIN este, în principiu, un cod numeric, cu caracter confidenţial, ce permite accesul la sistemul bancar.

Se poate utiliza codul PIN pentru a retrage bani dintr-un bancomat dar, de multe ori, şi pentru a efectua plăţi online, fiind solicitată validarea plăţii prin introducerea şi/ sau reintroducerea codului PIN în sistemul online bancar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri economice » Ce poţi face dacă ai uitat codul PIN de la cardul bancar