Antena Meniu Search
x

Video Diferenţele dintre cardul de debit, de credit şi prepaid. La ce trebuie să fim atenţi atunci când deschidem un cont bancar

Nu mai există vreun român care să nu aibă cel puţin un card în portofel. Unii au adunat deja un teanc: de credit, de debit, de bonuri de masă. În total, în România sunt în acest moment în jur de 17 milioane de carduri, iar numărul lor este într-o continuă creştere.

Bogdan Alecsandru
de Bogdan Alecsandru

la 01.08.2023, 17:45

Vezi și

Ca să înțelegem mai bine, acestea se împart în 3 categorii: de debit, de credit și prepaid. Evident, cel de debit este cel mai întâlnit, e cel pe care ne sunt introduse salariile, oriunde am lucra. Cu acest card poţi face extrageri de la bancomat, achita cumpărături, facturi și, poate cel mai important, poţi avea o evidență clară a ceea ce achitați cu el, prin intermediul contului de internet banking sau a extrasului fizic de la bancă, pe care tot mai puțini îl cer deoarece e mult mai simplu să îl generezi online. Cardul de debit este alternativa la numerar oriunde în lume. Trebuie doar ca acesta să fie un brand acceptat la locația unde facem cumpărătura. Și e imposibil să nu fie acceptat. Acesta, ca și cel următor, sunt atașate unui cont bancar.

Banii se țin în siguranță în contul bancar, iar cheia către el este cardul

Cardul de credit este cheia către o linie de creditare. Adică o sumă suplimentară față de salariu pe care o avem pusă la dispoziție pentru situații de urgență și nu numai. Sunt bani pe care îi puteți accesa oriunde în lume. Ele sunt emise de bănci, dar și de instituții non-bancare. Informează-te înainte de a accesa o linie de credit printr-un card de credit, în ceea ce privește dobânzile și comisioanele lunare și anuale. S-ar putea să ai surprize. Există sume minime de plată, lunare, în cazul utiizării cardului de credit. Un card de credit, totuși, te ajută să închiriezi un autoturism în străinătate, în comparație cu cel de debit, care s-ar putea să fie respins.

Cardul prepaid este încărcat cu diverse sume de bani. Se pot face cumpărături de tot felul, trebuie doar alimentat. Nu au un cont curent atașat și nu sunt nominale. Cardurile cadou de la magazine sunt astfel de carduri. Introduci suma, îl ambalezi frumos și îl oferi atunci când nu știi ce să cumpărați pentru o aniversare. O idee bună, nu? Cardul de masa electronic este un card preplătit și funcționează în locul tichetelor de masa printate, cele pe care le primeai acum mulți ani sub formă de carnețel. Ele permit efectuarea de plăți doar pentru produse alimentare în magazine și nu pot fi folosite pentru altceva. De fapt, dacă magazinul nu este partener al companiei emitente va fi respins.

Banii se țin în siguranță în contul bancar, iar cheia către el este cardul. Nu uita PIN-ul, nu-l spune altor persoane, iar mai departe totul este simplu ca bună ziua.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Diferenţele dintre cardul de debit, de credit şi prepaid. La ce trebuie să fim atenţi atunci când deschidem un cont bancar