Video Ce rată are acum un român, cu un credit de 100.000 de euro, după ce BCE a majorat dobânda cheie: "E rău"
Nici românii cu credite în euro nu scapă de creşterea ratelor. Azi, Banca Centrală Europeană a majorat din nou dobânda cheie, ceea ce va duce, în mod cert, la creşterea Euriborului, indicele in funcţie de care sunt calculate ratele în euro. Oricum, diferenţele între ratele de acum şi cele de anul trecut sunt semnificative, chiar şi de câteva sute de euro.
Speriaţi de creşterea dobânzilor la creditele în lei, românii au redescoperit creditele în euro. La jumătatea anului trecut, spre exemplu, creditele ipotecare ale populaţiei erau la nivelul de 6,6 milioane de euro, un maxim al ultimilor doi ani.
Irina Chiţu, director comparator bancar Finzoom.ro: A fost o soluţie în principal pentru cei care au venituri din străinătate, pentru că dobânzile în euro au fost semnificativ mai mici decât cele în lei.
Numai că oamenii încep acum să regrete. Ratele lor au început să crească, odată cu majorarea Euriborului. La începutul lui 2022, acest indice era situat în jurul valorii de -0,5%. De la jumătatea anului, a crescut spectaculos. În septembrie a depăşit 1%, pentru ca 2023 să-l prindă la mai bine de 2,5%.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Să luăm ca exemplu un împrumut de 100.000 de euro, luat pentru o perioadă de 30 de ani. În urmă cu un an, atunci când Euriborul avea valoare negativă, plăteam lunar o rată de 446 de euro. Acum, când Euriborul sare de 2,5%, aceeaşi rată ajunge lunar la 630 de euro.
Client: E rău. E mai rău pentru cei tineri, că ei se bazau pe aceste rate pentru case şi maşini.
Client: Acum, dacă ar fi să mă împrumut, nu m-aş mai împrumuta. Sunt vremurile care sunt nesigure.
Previziunile pentru indicele Euribor sunt, în continuare, sumbre. Banca Centrală Europeană a majorat, din nou, dobânda cheie până la 3%. Aşa că e de aşteptat ca Euriborul să crească din nou.
Ce pot face cei care nu mai vor rate în euro
Dacă ajunge la 3%, pentru un împrumut de 100.000 de euro, rata lunară ajunge la 665 de euro. Iar dacă Euriborul va fi de 5%, rata urcă la peste 800 de euro.
Alexandru Păunescu, director juridic BNR: Să încerce negocierea cu banca pentru a se găsi o soluţie de reeşalonare, rescadenţare, eliminarea unor costuri. În aşa fel încât să facă posibilă plata ratelor pe mai departe.
În ultima perioadă, tot mai mulţi români au apelat la Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare, din cauză că nu au mai făcut faţă poverii ratelor.
Liviu Fenoghen, director CSALB: Se întâmplă eliminarea unor comisioane, marja de dobândă este diminuată. S-a făcut o conversie valutară. Din euro au trecut în lei. Şi, evident, n-a mai fost calculată dobânda în funcţie de Euribor, ci în funcţie de IRCC.
Numai în 2022, centrul a soluţionat peste 2.600 de cereri, cel mai mare număr din ultimii şapte ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰