Antena Meniu Search
x

Ce salariu trebuie să ai pentru a cumpăra un apartament de două camere prin credit ipotecar

Sute de mii de români plătesc, în mod constant, rate făcute în baza unui credit ipotecar, iar specialiştii atrag atenţia că numărul creditelor ar urma să se menţină constant, în ciuda problemelor financiare cu care se confruntă românii.

de Redactia Observator

la 26.09.2023, 09:57

Românii s-au obişnuit să facă un credit ipotecar pentru a obţine apartamentul mult visat
Românii s-au obişnuit să facă un credit ipotecar pentru a obţine apartamentul mult visat - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Sute de mii de români plătesc rata, în mod constant, pentru un credit ipotecar.

În România există tradiţia conform căreia fiecare cetăţean trebuie să fie proprietar pe măcar un apartament. Din acest motiv românii figurează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de proprietari de case, cu un procent uriaş.

Totuşi, cei mai mulţi dintre români nu reuşesc să cumpere o proprietate cu banii jos, astfel că sunt puşi în situaţia de a face un credit ipotecar, dacă nu cumva există şi vreo altă soluţie miraculoasă, cum ar fi de exemplu o moştenire.

Numărul de credite ipotecare din România

Conform datelor făcute publice de autorităţi, în jur de 2,2-2,3 milioane de români au, în mod constant, de achitat rate pentru un credit. Cam două treimi dintre aceştia mizează pe un credit de consum, iar o treime pe un credit ipotecar.

Pe acelaşi subiect

Asta înseamnă că undeva între 550.000-600.000 de români au de achitat rate, în mod constant, în baza unui credit menit să le asigure, într-un final, dreptul de a deţine o locuinţă.

Numărul românilor cu credite s-a triplat în ultimii 15 ani, iar asta înseamnă, printre altele, şi că îndatorarea românilor a crescut în mod uriaşe, datoriile românilor fiind practic de două ori mai mari decât acum 15 ani.

Calcule credit apartament două camere

Cei care doresc să-şi facă un credit ipotecar, au de făcut numeroase calcule, pentru că acestea depind de diferiţi indicatori. Trebuie luat în calcul cât de mare ar putea fi rata, cât de mare ar putea fi avansul, dar şi dimensiunile locuinţei dorite şi numărul de camere avute la dispoziţie.

Astfel, cu cât apartamentul visat este mai mic şi, să zicem, costă până în 70.000 de euro, cu atât avansul solicitat este mai mic, undeva la 5-15%. Chiar şi aşa, salariul avut la dispoziţie ar trebui să fie undeva la minim 5.000 de lei în mână, în condiţiile în care aproximativ jumătate din sumă s-ar duce pe rată.

Pe de altă parte, dacă visaţi la un apartament mai scump, de circa 140.000 de euro, automat şi cheltuielile cresc. Atât avansul, cât şi rata ar urma să fie mai mari. Într-un astfel de caz se recomandă să aveţi asigurat un salariu de cel puţin 9.000 de lei pe lună, în mână.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Ce salariu trebuie să ai pentru a cumpăra un apartament de două camere prin credit ipotecar