Antena Meniu Search
x

Video "Cu salariu de 9.000 de lei şi sunt refuzat?!" Ce credit de nevoi personale i-a fost respins unui român

Consiliul Concurenţei a anunţat primele concluzii după ce a controlat 12 bănci, bănuite că ar fi format un cartel pentru a bloca accesul clienţilor la împrumuturi. După ce au verificat documentele din telefoanele şi computerele bancherilor, inspectorii au ajuns la concluzia că aceştia s-ar fi coordonat nu doar pentru a bloca accesul la credite al populatiei, ci şi pentru a îngreuna refinanţarea. Băncile neagă acuzaţiile.

de Redactia Observator

la 12.09.2023, 14:50

Vezi și

Consiliul Concurenţei susţine că totul porneşte de la Biroul de Credit, acolo unde se calculează scorul de credit, cunoscut sub numele de FICO. Acesta se bazează pe istoricul de creditare al fiecărui client, care variază între 300 - cel mai slab şi 850 - cel mai puternic.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Ceea ce suspectăm e modul cum funcţionează Biroul de Credit, cum se calculează scorul.

De exemplu, deşi are un salariu bun şi un istoric de creditare fără probleme, băncile refuză să-i dea lui Alexandru un împrumut, pe motiv că scorul este prea mic.

"Credit de nevoi personale de 150.000 de lei. Atât am cerut şi m-au refuzat, din cauza scorului FICO, că nu era 600, era 580. Am făcut o refinanţare. Nu ştiu cum dau la alţii credite dacă au salarii mai mici. Eu mă duc cu salariu de aproape 9.000 de lei şi sunt refuzat?!", s-a plâns acesta.

Teoretic, scorul se calculează în funcţie de creditele în derulare, durata lor, întârzierile la plată, dar are o componentă esenţială pentru a obţine împrumutul. 

Camelia Gădinaru, broker de credite: "În momentul în care mergi din bancă în bancă şi soliciţi un credit, numărul de interogări are un impact considerabil asupra scorului FICO. Aşadar, cu cât ai mai multe interogări, cu atât scorul FICO scade. "

Cum ai scorul FICO bun

În consecinţă, nu trebuie să apelaţi la un credit în mod repetat şi, foarte important, la final de lună să mai aveţi bani în card. Astfel, bancherii nu vor mai putea invoca motivul că verifică scorul FICO doar ca să se asigure că îi ţin departe pe clienţii care nu dau semne că îşi pot plăti ratele la timp. În România, bărbaţii obţin un scor mediu FICO de 642, în timp ce femeile se situează puţin mai jos, cu doar 603 puncte. Cel mai scăzut scor îl au tinerii, doar 534. În orice caz, rezultatul anchetei Consiliului Concurenţei va fi gata abia peste un an. Iar dacă vor fi găsite vinovate, băncile ar putea fi amendate cu 10% din cifra de afaceri.

Consiliul Concurenţei continuă să adune probe şi în ancheta pornită în urmă cu un an, după ce inspectorii au ajuns la concluzia că s-ar putea ca 10 bănci să se fi înţeles pentru a creşte ratele la credite

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » "Cu salariu de 9.000 de lei şi sunt refuzat?!" Ce credit de nevoi personale i-a fost respins unui român