Ce trebuie să faci dacă vrei să-ţi transformi apartamentul de 3 camere într-unul cu 2 camere
Modernizarea apartamentelor pentru crearea unor spaţii mai generoase a devenit o practică comună printre români. Sparg pereţi, demolează o debara sau o baie de serviciu fără să ceară avize. Problema este însă atunci când vor să vândă apartamentul. De multe ori, băncile refuză să ofere credite pentru că planul nu mai reflectă realitatea.
Dacă am cumpărat un apartament de trei camere pe care vrem să-l transformăm într-unul de două camere, cu o bucătărie mai spaţioasă, avem nevoie de un aviz din partea primăriei, iar tot procesul durează cel puţin şase luni,
Acelaşi lucru este subliniat şi de avocaţi. "Prima regulă de la care ar trebui să plecăm este să nu presupunem şi să nu ne dăm cu părerea că putem sau nu să construim fără autorizaţie. Majoritatea lucrărilor au nevoie de autorizaţie de construire", explică Andreea Secu, avocată specializată în dreptul imobiliar.
"Dacă vrei să recompartimentezi apartamentul, să dai o altă destinaţie, sunt foarte multe influenţe şi pe partea de instalaţii termice, electrice şi sanitare. Trebuie văzut unde sunt anumite branşamente de apă, unde sunt branşamentele principale electrice, pentru a nu face pagube mult mai mari", atrage atenţia Adrian Trifan, inginer.
Zugrăvelile, tencuielile, montarea de placaje, pardoseli şi finisaje sau reparaţiile şi înlocuirile de tâmplării nu necesită autorizaţie de construire dacă proprietarul nu modifică structura de rezistenţă şi nu afectează aspectul arhitectural al construcţiilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰