Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cel mai importat aliment. Îl aducem din Spania şi ne-a costat până acum 500 de milioane de euro

Nu producem suficient și devenim tot mai dependenți de ce luăm de la alții. Ultimele statistici arată că România a dat peste 72 de miliarde de euro pe importuri doar în primele șapte luni ale acestui an. Alimentele reprezintă 10% din totalul importurilor.

de Diana Speretoiu

la 10.09.2024 , 08:37

În primele şapte luni ale anului, România a importat foarte multă carne de porc din Spania, în valoare de 500 de milioane de euro. Urmează legumele, fructele, brânzeturile şi lactatele. Statisticile mai arată că anul trecut, România a importat alimente în valoare de 600 de euro pe locuitor. 

Luăm de la alţii de toate: de la mâncare la îmbrăcăminte, componente auto, maşini sau medicamente. În total, în primele şapte luni, ţara noastră a făcut importuri în valoare de peste 72 de miliarde de euro. Potrivit datelor INS, sectorul auto a condus clasamentul cu aproximativ 5 miliarde de euro. Pe medicamente s-au cheltuit 2 miliarde de euro, iar pe telefoanele inteligente 1 miliard de euro. 

Cât am reuşit noi să le vindem străinilor? Mărfuri în valoare de 54 de miliarde de euro. Deficitul comercial, adică diferenţa dintre ce exportăm şi ce importăm, este, după primele şapte luni, de 18 miliarde de euro, cu 15 procente mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Vezi și
Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri economice » Cel mai importat aliment. Îl aducem din Spania şi ne-a costat până acum 500 de milioane de euro