Antena Meniu Search
x

Video Cel mai mare asigurator din România ar respinge nejustificat dosare de daune: peste 2 milioane de români au maşinile asigurate la Euroins

Autoritatea de Supraveghere Financiară face plângere penală împotriva Euroins.

de Redactia Observator

la 02.02.2023, 21:53

Vezi și

ASF reclamă că cel mai mare asigurator RCA respinge nejustificat dosare de daune. În replică, societatea susține că a raportat corect conform regulilor ASF, inclusiv cauzele pentru întârzierile de procedură. Reprezentanţii companiei afirmă că nu au fost notificați că s-ar fi pus în mişcare vreo procedură judiciară. Iar în cazul în care va începe o cercetare, Euroins va colabora cu procurorii.

Pe de altă parte, compania se apară şi spune că toate datele au fost raportate legal. "Toate datele au fost raportate conform cerințelor legale și cu bune intenții. Acestea sunt raportate periodic către ASF, inclusiv cauzele posibilelor întârzieri de procesare și acțiunile de remediere în curs. Credem în puterea justiției și considerăm că toate provocările ar trebui să fie discutate mai întâi cu autoritățile care sunt responsabile, înainte de a afecta reputația companiei, pe baza unor interpretări publice", se arată într-un comunicat Euroins.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară nu face comentarii cu privire la cursul unor anchete sau dosare aflate în lucru la alte autorități si organe ale statului. Precizăm însă că de fiecare dată când, în urma controalelor efectuate, au apărut suspiciuni de încălcare a legilor penale, Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat organele competente ale statului”, a declarat Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF.

Amendă de 309.400 de lei pentru Euroins

Pe acelaşi subiect

ASF a sancţionat compania de asigurări Euroins cu amendă de 309.400 lei pentru întârzierea soluţionării cererilor de despăgubire şi a plăţilor datorate clienţilor, nota Mediafax pe 27 ianuarie.

Potrivit anunţului ASF, firma a fost sancţionată pentru încălcarea prevederilor art. 21 alin. 4, alin. 1 şi alin.5 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, cu modificările şi completările ulterioare, relatează ZF.

Art. 21. - Soluţionarea cererii de despăgubire

(1) În termen de 30 de zile de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat ori de către partea prejudiciată, asigurătorul RCA este obligat: a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat; b) fie să notifice părţii prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.

(4) Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire prevăzută la alin. (1) lit. a) sau de la data la care asigurătorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entităţii de soluţionare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească. Documentele care stau la baza cererii de despăgubire sunt stabilite prin reglementări ale A.S.F.

(5) Dacă asigurătorul RCA nu îşi îndeplineşte obligaţiile în termenul prevăzut la alin. (4) sau şi le îndeplineşte defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea sau întârzie achitarea despăgubirii, acesta este obligat la plata unor penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferenţa de sumă neachitată. Plata penalităţilor se face odată cu plata despăgubirii.

Euroins conduce topul companiilor de asigurări după valoarea despăgubirilor plătite pe zona asigurărilor generale, cu peste 1 mld. lei în primele nouă luni din 2022, în creştere cu 27,2%. După plata despăgubirilor, compania a rămas cu 842 mil. lei de gestionat în vederea acoperirii rezervelor tehnice, cedarea în reasigurare şi acoperirea cheltuielilor administrative.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Cel mai mare asigurator din România ar respinge nejustificat dosare de daune: peste 2 milioane de români au maşinile asigurate la Euroins