Video Cel mai vândut peşte din restaurante. Preţurile pornesc de la 60 de lei, iar cu garnitură ajung la 100 de lei
Chiar dacă porcul este vedeta meniurilor în această perioadă, este mereu loc pe masă şi de un platou cu peşte. Şi nu doar somonul are căutare. Bibanul de mare este cerut tot mai des în restaurantele de la malul mării. Doar că la noi în ţară, indiferent dacă este proaspăt sau congelat, tot din import vine.
Cercetătorii sunt optimişti însă: primele încercări de aclimatizare ne fac să sperăm că în curând vom mânca Biban de Marea Neagră.
Bibanul de mare, preferat de români când merg în vacanţă în Grecia sau în Italia, ar putea ajunge şi în Marea Neagră. De testarea lui se ocupă deja cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa. Iar concluziile sunt promiţătoare.
"Deja putem să spunem după 6-7 luni că lotul din Marea Neagră a crescut ceva mai bine, sunt mai mari, mai grași. Mortalitatea a fost zero", a declarat Victor Niţă, cercetător INCDM.
Peştii sunt atent monitorizați şi verificați periodic
50 de exemplare de biban au fost puse într-un bazin cu apă din Marea Neagră și alte 50 de exemplare au rămas în apă din Marea Mediterană. Peştii sunt atent monitorizați şi verificați periodic. "La câteva ore după transferul în apă Mării Negre nivelul de stres a scăzut, ei și-au reluat imediat comportamentul de hrănire", a spus Magda Nenciu, cercetător INCDM.
- "Peştii noştri trebuiau să hiberneze acum". Pierderi uriaşe pentru fermierii piscicoli din cauza schimbărilor...
- Amenzile pentru pescuit fără permis pornesc de la 1.000 lei
- Permisul de pescuit în 2025. Când e necesar şi cum îl obţii, cine îl eliberează
- Câţi bani alocă românii pentru vacanţa de Paşte în destinaţii extotice. Indonezia sau Singapore, printre cele...
- Când intră pensiile pe card în aprilie 2025
Având în vedere că Marea Mediterană este de două ori mai sărată decât Marea Neagră, cercetătorii trebuie să-şi dea seama dacă specia suferă din cauza diferenței de salinitate sau a temperaturii. Aşa că transferul a fost rapid.
"Diferențele sunt destul de mici între cele două loturi. Dar am plecat de la 6-7 grame, deci erau extrem de mititei, iar acum au ajuns undeva în jur de 150 de grame. Vrem să depășim 300 de grame care este dimensiunea comercială minimă", a mai precizat Magda Nenciu, cercetător INCDM.
Un peşte gustos, echilibrat şi extrem de versatil
Un peşte gustos, echilibrat şi extrem de versatil în bucătărie, lavracul este, cantitativ, a două cea mai importantă specie crescută în acvacultură din Marea Mediterană. Odată aclimatizat în apele Mării Negre, el ar putea fi crescut şi la noi. Mai ales că există şi cerere.
"Este cel mai vândut bibanul şi palamida. Îl avem prăjit, la grătar, acest model poate să fie și umplut. Deci cam patru cinci feluri", spune Florin Zamfirache, bucătar. "Preţurile pornesc de la 60 de lei şi însoţit de o garnitură poate ajunge și la 100 de lei", a precizat Simona Piricleanu, manager restaurant.
Alături de biban, dorada şi păstravul somonat s-au adaptat şi ei apelor româneşti. Chiar şi aşa, din tot peştele pe care îl consumăm, doar 10% provine din apele noastre, restul - din import.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰