Antena Meniu Search
x

Video Cercetătorii români au creat o maşină care merge cu hidrogen. Un plin costă 300 de lei şi poţi merge 600 km

Două miliarde de lei va fi bugetul de anul acesta pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, bani cu care peste 80.000 de case vor face energie din soare. Ministrul Mediului promite că fondurile ar putea fi suplimentate, ca să ajungă pentru încă 70.000 de locuinţe. Pe lângă panouri fotovoltaice, România visează şi la maşini cu hidrogen. Cercetătorii români au creat chiar şi o maşină cu acest tip de propulsie, ca să convingă guvernul să investească în tehnologii nepoluante. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 09.03.2023, 19:29

Vezi și

Prototipul maşinii cu hidrogen a fost construit la Institutul de Cercetare pentru Tehnologii Izotopice de la Râmnicu Vâlcea. Cercetătorii vor să convingă guvernul să investească în acest tip de transport. Pentru început, este nevoie de o reţea de staţii de încărcare cu hidrogen, cum au deja Germania sau Franţa. 

Corbu Alin, director ICSI Vâlcea: Nu poluează cu absolut nimic. Hidrogenul intră în pilă, se descompune în curent şi apă şi nu avem poluare absolut deloc. În priumul rând, trebuie să avem staţii de încărcare de hidrogen şi după aceea se vor vinde şi maşini. Sunt deja pe piaţă maşini care se vând. Germania are 164 de staţii de încărcare de hidrogen. 

Un plin cu hidrogen ar costa 300 de lei şi ar fi suficient pentru 600 de kilometri, adică un drum de la Bucureşti la Timişoara. Hidrogenul este folosit deja pe post de combustibil pentru avioane şi trenuri. 

Horia Necula, prorector al UPB: Tot ce vrem să facem astăzi este să-l apropiem de aplicaţiile domestice, ca să zic aşa, şi să-l folosim ca şi combustibil alternativ, un combustibil ecologic pentru viitor. 

Pe acelaşi subiect

Panourile fotovoltaice controlate inteligent ar putea reduce facturile la electricitate cu peste 80%

Viitorul om smart va folosi tot mai multă energie regenerabilă. Panourile fotovoltaice controlate de un sistem inteligent sunt o invenţie care reduce facturile la electricitate cu peste 80%.

George Ionescu, manager firmă de profil: Este un sistem fotovoltaic integrat cu partea de management smart al unui sistem care este compus din partea de hardware şi cu o parte de AI. Este inteligenţă artificială care este foarte des întâlnită. Asistentul virtual The Brain o să arăte că panourile dumneavoastră trebuie a fi curăţate sau anumite panouri trebuie să fie înlocuite. 

Radu Porumb, expert în energie: Montarea surselor fotoelectrice la case ajută în primul rând pentru acoperirea consumului propriu, iar în condiţiile în care locuitorii caselor pleacă la serviciu, energia produsă poate fi injectată în reţea. Astfel, se echilibrează la sfârşitul lunii preţul plătit pentru sectorul energetic.

Statul finanţează până la 90% din valoarea panourilor şi costul instalării

Programul Casa Verde Fotovoltaice a primit astăzi buget dublu faţă de anul trecut. Dosarele vor putea fi depuse la Administraţia Fondului de Mediu, de la sfârşitul lunii. Statul finanţează până la 90% din valoarea panourilor şi costul instalării, în limita sumei de 20.000 lei.

Tanczos Barna, Ministrul Mediului: Programul cel mai aşteptat pentru populaţie este cel pentru fotovoltaice. Aici vorbim de un buget la prima aprobare de peste 2 miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM până la 3 miliarde de lei. Programul prevede intslarea de sisteme cu panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case în primă fază.  

Bugetul pentru Programul Rabla Clasic şi Rabla Plus a fost şi el majorat până la un miliard şi jumătate de lei. Cererile pot să fie depuse de pe 24 martie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Cercetătorii români au creat o maşină care merge cu hidrogen. Un plin costă 300 de lei şi poţi merge 600 km