Meniu
Search
x

Certificatul de stare de urgență pentru firme, soluția Guvernului la faliment

Certificatul de situaţie de urgenţă este panaceul Guvernului la falimentul firmelor. În ce măsură companiile pot accesa această facilitate, aflăm în continuare.

De Alexandra Marin la 20.03.2020, 22:04
Vezi și
  • Certificatul de stare de urgență pentru firme, soluția Guvernului la faliment
  • Măsura nu îi încântă foarte tare pe reprezentanții companiilor

Certificatul de situaţie de urgenţă este panaceul Guvernului la falimentul firmelor. În ce măsură companiile pot accesa această facilitate, aflăm în continuare.

Firmele a căror activitate este afectată în această perioadă au câteva beneficii. Patronii care nu mai pot plăti rate sau chirii din cauza epidemiei de coronavirus, pot cere un certificat de situaţie de urgenţă.

Alexandra Marin, reporter Observator: Decretul prevede că Ministerul Economiei, Energiei şi Afacerilor este cel care va elibera la cerere tuturor companiilor a căror activitate este afectată de coronavirus un certificat de situaţie de urgenţă pe baza documentelor justificative.

Totul se poate rezolva online, fără drumuri pe la diferite instituţii ale statului.

Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei: Acest certificat se va emite online începând probabil de săptămâna viitoare. Se va emite online, durează cinci minute completarea acelor câmpuri care trebuie completate pe calculator: numele societăţii, CUI-ul, declaraţie pe proprie răspundere. Bani deja există la ANOFM, la Ministerul Muncii, îi vor primi foarte repede. Am luat în calcul un milion de angajaţi.

Unii administratori sunt sceptici şi au previziuni sumbre.

Roxana Ilinca, administrator companie: Măsurile de care a dispus Guvernul sunt echivoce, nu se înţelege foarte clar şi foarte mulţi salariaţi sunt induşi în eroare. Mediul de afaceri românesc e lăsat de izbelişte. în câteva luni vom asista la o rată masivă a şomerilor, până la sfârşitul anului ne vom apropia de un milion.

Aceste certificate de situație de urgență ar trebui să ajute la renegocierea contractelor de credit, precum și în orice relație a firmelor cu instituțiile statului. Documentul va fi publicat în Monitorul Oficial la jumătatea săptămânii viitoare.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Certificatul de stare de urgență pentru firme, soluția Guvernului la faliment