Antena Meniu Search
x

China contestă o scădere a populaţiei pentru prima oară în jumătate de secol. Ce s-a întâmplat după ce a abandonat politica copilului unic

Populaţia chineză a continuat să crească în 2020, a anuţat joi Biroul Naţional de Statistică al țării (BNS), după ce Financial Times a dezvăluit un declin al populaţiei chineze pentru prima oară după o jumătate de secol.

de Redactia Observator

la 29.04.2021, 16:37

China contestă o scădere a populaţiei pentru prima oară în jumătate de secol. Ce s-a întâmplat după ce a abandonat politica copilului unic
Copii chinezi făcând sport - Profimedia

Financial Times a relatat marţi, citând surse apropiate recensământului, că populaţia chineză a scăzut în 2020 sub pragul de 1,4 miliarde de locuitori atins în 2019. ”Din câte ştim noi, în 2020 populaţia nostră a continuat să crească”, reacţionează într-un scurt comunicat BNS din China. Date detaliate urmează să fie publicate odată cu rezultatul acestui recensământ, care se efectuează din zece în zece ani, precizează BNS. Subiectul demografic este foarte sensibil pentru Guvernul de la Beijing. China se confruntă cu o îmbătrânire accelerată a populaţiei şi o scădere ratei natalităţii. În 2020, numărul naşterilor a scăzut faţă de nivelul din 2019 cu 15%, la 10,035 milioane, a anunţat Ministerul chinez al Securităţii Publice.

BNS nu a precizat joi dacă această creştere a populaţiei a fost înregistrată faţă de nivelul din 2019 sau faţă de nivelul din 2010 - ceea ce înseamnă că populaţia ar fi putut să crească faţă de nivelul din deceniul precedent, dar să scadă anul trecut. O scădere a populaţiei ar putea determina Beijingul să impună măsuri în vederea unei încurajări a natalităţii şi împiedicării unui declin ireversibil. 

Cuplurile tinere de la oraș nu mai fac copii

În 2016, China a abandonat politica copilului unic, aflată în vigoare de decenii, cu speranţa de a stimula natalitatea şi a înlocuit-o cu o nouă politică, a doi copii. Ea şi-a stabilit ca obiectiv o creştere a populaţiei la 1,42 miliarde de locuitori în 2020, de la 1,34 miliarde în 2010. Însă rata natalităţii a scăzut în mod continuu. Acest fenomen este cauzat în parte de faptul că cuplurile de la oraş, mai ales cele din generaţia '90, acordă mai multă importanţă independenţei şi carierei lor decât familiei, în pofida presiunii părinţilor, care le îndeamnă să facă copii. Creşterea costului traiului în marile oraşe a descurajat, de asemenea, cuplurile să facă copii. 

Pe acelaşi subiect

Scăderea ratei naşterilor şi o îmbătrânire rapidă a populaţiei vor avea un impact asupra populaţiei muncitoare şi ar putea afecta productivitatea.

”Proiecţiile noastre, care au la bază date de dinaintea recensământului, sugerau deja o scădere cu 0,5% a forţei de muncă în fiecare an până în 2030, cu un impact similar asupra PIB-ului. O creştere mai lentă va îngreuna obiectivul de a prinde din urmă economia Statelor Unite şi va exista un impact dificil de evaluat asupra poziţiei mondiale a Chinei”, a scris miercuri Capital Economics.

În timp ce în China accelerează îmbătrânirea, populaţia americană înregistrează schimbări pozitive, afirmă Banca Centrală Chineză într-un document de lucru publicat în martie, care citează proiecţii ONU ce anunţă o creştere cu 15% a populaţiei americane în 2050 faţă de 2019, în timp ce populaţia Chinei ar urma să scadă cu 2,2%, potrivit FT.

China trebuie să recunoască faptul că situaţia sa demografică s-a schimbat, avertizează Banca Centrală Chineză în acest document, şi să ”înţeleagă că educaţia şi progresele tehnologice nu pot compensa declinul populaţiei”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri economice » China contestă o scădere a populaţiei pentru prima oară în jumătate de secol. Ce s-a întâmplat după ce a abandonat politica copilului unic