Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine primește bani în plus la rectificarea bugetară. Ciolacu: "Continuăm să reducem cheltuielile publice inutile"

Rectificarea bugetară ar urma să asigure fonduri pentru recalcularea pensiilor și plata indemnizațiilor de șomaj până la finele anului. Ordonanța a fost scoasă la consultare publică pe site-ul Ministerului Finanțelor.

de Redactia Observator

la 19.09.2024 , 16:38

premierul Marcel Ciolacu Cine primește bani în plus la rectificarea bugetară. Ciolacu: "Continuăm să reducem cheltuielile publice inutile" - Profimedia Images

Guvernul României scoate la consultare publică ordonanța de urgență privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat și a bugetului asigurărilor pentru șomaj pe anul 2024, informează Ministerul Finanțelor.

Ordonanța are ca scop ajustarea fondurilor alocate, în funcție de execuția bugetară și de evoluția indicatorilor economici din primele șapte luni ale anului.

Printre principalele măsuri se numără alocarea suplimentară de fonduri pentru recalcularea pensiilor, conform Legii nr. 360/2023, și pentru plata indemnizațiilor de șomaj până la sfârșitul anului.

Articolul continuă după reclamă

Mai mult decât atât, sunt suplimentate fondurile pentru asigurarea desfășurării în condiții optime a activității caselor județene de pensii și a agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă.

Pe acelaşi subiect

Bugetul pentru asigurările sociale de stat, majorat cu peste 1 miliard de lei

Conform noilor prevederi, bugetul pentru asigurările sociale de stat ar urma să fie majorat cu peste 1 miliard de lei, iar sistemul de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale cu aproximativ 14,7 milioane lei.

Totodată, ar urma să fie alocate fonduri suplimentare pentru plata salariilor angajaților din companiile aflate în insolvență.

Rectificarea bugetară, pe plus în patru domenii esențiale

Dezvoltarea țării prin investiții mari în autostrăzi, școli și spitale este calea sigură pentru ca România să aibă o creștere economică importantă în următorii ani, spune Marcel Ciolacu. El anunță o rectificare bugetară, bazată pe un plus de venituri pentru patru domenii.

Premierul Marcel Ciolacu anunță că Executivul va aproba o rectificare bugetară, bazată pe un plus de venituri bugetare care susțin investiții în patru domenii esențiale: Sănătate, Educație, Transporturi și Dezvoltare Regională.

"Dezvoltarea țării prin investiții mari în autostrăzi, școli și spitale este calea sigură pentru ca România să aibă o creștere economică importantă în următorii ani! Evident, continuăm să reducem cheltuielile publice inutile, deficitul bugetar trebuie să fie exclusiv unul generat de investiții, nu pe risipă prin achiziții inutile", încheie Ciolacu.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a modificat în scădere prognoza de creştere economică pentru 2024

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de creştere economică pentru anul acesta, Produsul Intern Brut urmând să se cifreze la aproape 1.769 miliarde de lei.

Potrivit Proiecţiei Principalilor Indicatori Macroeconomici, publicată de CNSP, pentru 2025 este estimat un avans al PIB de 3,5% iar pentru 2026 de 3,7%, urmând ca, din 2027 tendinţa să fie de scădere la 3,3%, respectiv 2,9% în 2028.

Pentru anul în curs, estimările CNSP indică o creştere a consumului final de 4,5% şi a investiţiilor cu 5,8%.

Inflaţia la sfârşitul anului este prognozată la 4,5%, peste ţinta BNR de 4%, urmând să scadă la 3,8% anul viitor şi la 2,9% în 2026. Cursul de schimb mediu este proiectat la 4,98 lei/euro în 2024.

Deficitul de cont curent este estimat în urcare la 7,7% din PIB în acest an, de la 7% din PIB anul trecut. Deficitul comercial se va majora, potrivit Comisiei de Prognoză, la 32,7 miliarde de euro în acest an, de la 28,9 miliarde de euro anul trecut, după un avans al exporturilor cu 1,8%, la 94,8 miliarde de euro, şi al importurilor de 4,5%, la 127,5 miliarde de euro.

Pe de altă parte, numărul mediu de salariaţi este estimat în creştere cu 0,9%, la 5,412 milioane persoane, iar rata şomajului la sfârşitul anului în urcare cu 3,1%. Rata şomajului BIM este prognozată să urce cu 5,3% în acest an.

Câştigul salarial mediu net lunar ar putea urca, conform CNSP, cu 14,8% în 2024, la 5.066 lei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri economice » Cine primește bani în plus la rectificarea bugetară. Ciolacu: "Continuăm să reducem cheltuielile publice inutile"