Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum a eșuat statul la fiscalizarea bacșișului. Topul județelor în care au fost declarate cele mai mari sume obținute astfel

Lăsăm bacşiş mai mare atunci când mergem la restaurant, dar cu toate astea statul nu reuşeşte să fiscalizeze decât a treia parte din cât şi-a propus. Mai exact, în primele 6 luni din acest an s-au încasat doar 16 milioane de lei, cu mult sub aşteptările autorităţilor. Explicaţiile specialiştilor? Multe localuri care nu declară tot bacşişul primit. 

de Mădălina Chiţac

la 10.09.2024 , 19:41

Cei mai mulţi clienţi care ajung la acest restaurant din sectorul 3 al Capitalei obişbuiesc să lase bacşiş.

"Undeva la 90% lasă undeva la 10%. Mai sunt şi cazuri excepţionale, care lasă mai mult de atât. Şi un procent mic care, din diferite motive, nu lasă sau evită să lase tips. Lăsăm la latitudinea clientului. În funcţie de cât de satisfăcut a fost în locaţie, acesta va alege singur care e procentajul de tips pe care îl va lăsa", a declarat Petre Ivan, proprietar restaurant.

Bacșișul a crescut 

Vezi și

La nivelul întregii pieţe a restaurantelor, bacşişul a crescut. "Cel puţin 10%. Şi, de cele mai multe ori, dacă e indicat pe notă, şi 15%. Depinde de cât de drăguţi au fost. Şi dacă chiar merită valoarea respectivă", spune un client.

Pe acelaşi subiect

"Există o creştere a bacşişului de la 9%, cât era media în industrie înainte de promulgarea legii, la la 10,5%, în această vară. Deci aproape cu 20% a crescut bacşişul din industrie", a declarat Daniel Mischie, vicepreşedinte HORA.

Chiar şi aşa. Statul nu reuşeşte să adune prea mulţi bani de pe urma impozitării bacşişului. În 2023, şi-a propus să colecteze 90 de milioane de lei, dar a reuşit să adune de 3 ori mai puţin, adică 30 de milioane de lei. Iar în primele 6 luni din 2024 a reuşit să adune doar 16 milioane de lei.

"Este foarte posibil ca în multe locuri bacşişul să nu se dea pe nota de plată, ci informal, cum se dădea până la reglementare. Nu pot fi urmărite", a declarat Dan Schwartz, analist fiscal.

"Mi s-a spus că pot să las 10%. Şi mi s-a spus că e mai bine să las cash, decât cu cardul", spune un client.

"Tot ce înseamnă creşterea preţurilor se încurajează şi piaţa neagră, din păcate. Sunt două opinii aici. Una că.de ce se impozitează, cealaltă că e foarte bine că se impozitează", a declarat Dragoș Panait, consultant Horeca.

Topul județelor care au declarat bacșișul

În 2024, în topul județelor în care au fost declarate cele mai mari sume obținute prin bacșis se află București, Cluj, Ilfov, Constanța și Brașov. La polul opus, cu cele mai mici valori, sunt judeţele Brăila, Caraș-Severin, Vaslui, Călărași și Vrancea.

"Reglementarea bacşişului a ajutat foarte mult contribuabilii. Nu va ajuta bugetul statului în sensul creşterii spectaculoase a încasărilor la buget", a declarat Dan Schwartz, analist fiscal.

"Nivelul impozitului care se încasează din bacşiş e raportat la nivelul încasărilor care sunt fiscalizate în această industrie", mai spune Daniel Mischie, vicepreşedinte HORA.

Legea care prevede impozitarea cu 10% a bacşişului a intrat în vigoare la începutul anului trecut. Clienţii pot lăsa între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri economice » Cum a eșuat statul la fiscalizarea bacșișului. Topul județelor în care au fost declarate cele mai mari sume obținute astfel