Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Amnistia fiscală. Rău-platnicii, "premiaţi": Scapă şi de penalităţi, şi de o parte din datorie

În goana după bani la buget, Guvernul a adoptat azi în ședință amnistia fiscală. A doua în ultimii cinci ani. Aproape 1 milion de rău-platnici vor scăpa de jumătate sau un sfert din datorii dacă plătesc până pe 25 noiembrie. Statul are de recuperat peste 70 de miliarde de lei. 

de Florentina Lazăr

la 04.09.2024 , 22:42

Aproape 850.000 de persoane fizice au datorii la stat de circa 40 de miliarde de lei. Guvernul are pentru ei o ofertă de nerefuzat. Cei care au de plată sub 5.000 lei scapă de jumătate din datorie și de ștergerea dobânzilor și penalităților. Iar cei care au datorii de peste 5.000 de lei, pot primi o reducere de 25% și nu vor mai fi nevoiți să plătească deloc dobânzile și penalitățile.

Spre exemplu, la o datorie de 3.000 lei și penalități de 2.000 lei, contribuabilul va plăti doar 1.500 lei. În cazul unei restanțe mai mari, de 15.000 lei și penalități de 3.000 lei, datornicul va plăti doar 11.250 lei, în loc de 18.000 lei.

"Pe mine, personal, ca un bun platnic mă frustrează. Mă simt că aș vrea și eu 25% din sumele pe care le am plătite înapoi și dobânzi la ele pentru că le-am plătit la timp. Statul român a beneficiat de banii mei, pe când unul care a fost șmecher, acum el beneficiază de niște avantaje", spune Robert Croitoru, expert contabil.

Vezi și

Și firmele scapă de penalitățile acumulate până la 31 august, dacă își plătesc datoriile până la finalul lunii noiembrie. În acest caz este și Marius. Are o firmă de transport cu 25 de angajați și datorii la stat din TVA și impozite în valoare de peste 40.000 lei. “Aia era bună, să ştearga tot, dar e ok şi aşa. Perioada de vară, concedii, clar mașina aia nu mai produce, nu mai aduce nicun venit, dar eu trebuie să plătesc carte de muncă, salariul. Rămânem în urmă la stat", spune antreprenorul.

Pe acelaşi subiect

Și firmele scapă de penalități

“Pentru cineva care are o firmă care e în insolvență sau are datorii în acest moment, cu siguranță nu va avea bani să plătească chiar și fără dobânzi și penalități. Marii datornici scapă de o sumă mare pe care trebuie să o achite", spune Laurențiu Oprea, antreprenor. 330.000 firme datorează statului peste 32 de miliarde de lei.

“De peste 5 ani de zile sunt aceste creanțe, care unele dintre ele se prescriu fără să încasăm 1 leu", spune Marcel Boloș. Ministrul Finanțelor susține că o astfel de măsură poate fi luată o dată la 10 ani. Ultima amnistie fiscală a fost însă în 2019. Şi firmele care își plătesc taxele la zi vor fi răsplătite de stat. "O bonificație de 3% din impozitul pe profit datorat și plătit sau după caz din impozitul pe veniturile microintreprinderilor va fi acordata în mod automat".

Guvernul a îndulcit măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Pe final de an, Executivul dă mână liberă primarilor să organizeze concerte, festivaluri și spectacole din bani publici și nu mai taie bonusurile angajaților care lucrează pe fonduri europene. Cheltuielile cu bunurile și serviciile rămân plafonate, iar angajații din apărare, servicii și ministerul de interne nu vor mai putea să-și deconteze benzina când pleacă în concediu.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri politice » Amnistia fiscală. Rău-platnicii, "premiaţi": Scapă şi de penalităţi, şi de o parte din datorie